Alegerile din România au fost anulate după o decizie istorică a CCR, o premieră negativă care rar poate fi văzută în lumea civilizată.
Drept dovadă, de puține ori în lume istoria a consemnat astfel de scenarii. Sau chiar dacă le-a consemnat, niciodată nu au fost atât de bizare precum cele petrecute în țara noastră. Desigur, țările africane au o istorie de lovituri de stat, în special cu implicarea armatei, dar acestea au loc de obicei după ce au avut loc alegerile, nu în timpul lor.
În ce țări s-au mai anulat alegerile?
România este într-o companie ”selectă” alături de Gabon, Myanmar sau Kârgâztan, țări care au și ele episoade ciudate când vine vorba de instabilitate politică și socială. Potrivit datelor prezentate de digi24.ro în secolul 21 au fost doar 26 de scrutine de alegeri anulate.
Pe această listă se află țări precum Gabon, Myanmar, Kuwait, Kârgâzstan, Thailanda sau Guinea-Bissau, țări pe care cu siguranță unii români vor avea probleme în a le găsi pe hartă. Ar prinde lista scurtă și țări din Europa, cum ar fi Austria (în 2016) sau în Ucraina, unde alegerile au fost urmate de Revoluția Portocalia, precum și Islanda (2010).
În 2023, în Gabon aveau alegeri la 26 august 2023. Președintele în exercițiu Ali Bongo candida pentru a fi reales, din partea Partidului Democrat Gabonez, partid care a condus țara 41 de ani neîntrerupt. A câștigat alegerile pe 30 august, însă a urmat o lovitură de stat, iar alegerile au fost anulate.
În 2020, în Myanmar au avut loc alegeri generale, mai exact pe 8 noiembrie. Armata din Myanmar a susținut aici că alegerile au fost fraudate, a urmat astfel o lovitură de stat care l-a destituit pe președintele Win Myint. Armata s-a angajat mai apoi să organizeze alegeri libere, care nu au mai avut loc.
Probleme similare ca în România și în Islanda sau Ucraina
Acest fapt a cauzat o criză nemaivăzută, pentru că în turul secund au ajuns doi candidați care nu erau susținuți de partidele importante. Au fost peste 117 de contestații și s-a contestat că 77.900 de voturi prin corespondență nu au fost numărate cum ar fi trebuit. În cele din urmă, Van der Bellen ajungea președintele Austriei și depunea jurământul la 26 ianuarie 2017.
În 2010, în Islanda, alegerile au fost anulate pentru mai multe nereguli, în timp ce în 2004 în Ucraina aveau loc celebrele alegeri prezidențiale. Se luptau atunci Viktor Iușcenko, lider al opoziției și Viktor Ianukovici, premierul în exercițiu.
Curtea Supremă a Ucrainei a dovedit atunci că alegerile au fost fraudate în favoarea lui Ianukovici. De altfel, observatorii din alte țări au confirmat frauda. A fost declanșată ”Revoluția portocalie”, un protest pașnic care a dus la reluarea alegerilor. Viktor Iușcenko a câștigat în acel moment cu 53% din voturi.