În fiecare an, pe 14 octombrie, este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva. În tradiția populară, „Sfânta Vineri” este cea care stăpânește lumea femeilor și a îndeletnicirilor acestora.
Ce nu este bine să faci de Sfânta Parascheva 2022. Se spune că Sfânta Parasceva era considerată vestitoare a apelor, chipul ei apărând de cele mai multe ori lângă fântâni sau râuri.
Tradiții și obiceiuri de Sf. Parascheva
Se spune că Sfânta Parascheva era considerată vestitoare a apelor, chipul ei apărând de cele mai multe ori lângă fântâni sau râuri. În acest fel, apa devenea tămăduitoare. Din acest motiv, mulți credincioși din ziua de azi, au obiceiul să așeze o icoană cu Sfânta Parascheva lângă fântâni și ape curgătoare.
Ziua Sfintei Paraschivei este ziua pomenirii celor trecuți în „Lumea Neâtoarcerii”. În această zi se dă de pomană celor credincioși pâine și must.
În această zi, țăranii puteau afla cum va fi iarna. Acest lucru se afla în funcție de cum dormeau oile. Dacă ele dormeau unite, înseamnă ca urmează o iarnă grea și plină de provocări. Dacă dormeau separat, urma sa fie o iarnă blândă fără dureri de cap.
Tot în această zi, strămoșii noștri spuneau că dacă de Sfânta Parascheva vremea este frumoasă și cu soare, atunci așa vor fi și celelalte sărbători din an.
Dacă vremea era mohorâtă și ploioasă, șansele sunt că și restul sărbătorilor se vor sărbători pe aceeași vreme.
Ce să nu faci de Sfânta Parascheva
- în ziua sărbătoririi Sfintei Parascheva, nu se muncește deloc.
- fetele care spală, fac curățenie prin curte sau prin casă sau orice alt timp de muncă, vor rămâne nemăritate
- bărbații nu au voie să muncească împrejurul casei sau să muncească la pământ.
- sunt interzise și unele alimente. De exemplu, nu ai voie să consumi castraveți, nuci sau poame în formă de cruce.
- În ziua de sărbătoare nu se consumă nici pepene roșu sau fructe închise la culoare, deoarece amintesc de sacrificiul martiric.
- Femeile țineau la aceste superstiții pentru a rămâne cinstite.
- Bărbații, pe de cealaltă parte, țineau la aceste obiceiuri pentru belșug.
Rugăciunea către Sfânta Parascheva
„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricășătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim.
Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci”.Amin!