Perioada vacanțelor în Grecia este tot mai aproape, de aceea autoritățile de la Atena au introdus reguli noi pentru turiștii care călătoresc cu autoturismele personale.
Este vorba despre noi reguli pentru românii care aleg să călătorească cu feribotul.
Șoferii de mașini electrice, hibride sau alimentate cu GPL trebuie să știe că, pentru a le fi permis transportul cu vehiculele pe feribot, bateriile mașinilor electrice nu trebuie să fie încărcate la mai mult de 40% din capacitate.
Vehiculele alimentate cu GPL nu trebuie să aibă mai mult de jumătate de rezervor plin, informează antena3 CNN.
Mai mult decât atât, pasagerii au obligația de a informa echipajul în cazul în care primesc vreun mesaj de alertă legat de vehiculul lor.
Condiții de intrare și regim de ședere
Cetățenii români pot călători în Republica Elenă fără viză. Intrarea în Republica Elenă este permisă cu pașaportul sau cartea de identitate aflate în termenul de valabilitate.
Vaccinuri și sănătate publică
Nu există, în acest moment, vaccinuri obligatorii pentru intrarea pe teritoriul Greciei.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetățenilor români ca înainte de a se deplasa în Grecia să încheie o asigurare medicală de călătorie care să acopere cheltuielile ocazionate de o posibilă urgență medicală, inclusiv repatrierea medicală.
De asemenea, cetățenii români care călătoresc în Republica Elenă pot solicita la Casele Naționale de Asigurări din România obținerea Cardului European pentru Asigurări de Sănătate.
În caz de urgențe medicale se apelează numărul de telefon pentru asistență medicală de urgență – 166.
Atenție! Nu luați cu dumneavoastră decât cantitățile de medicamente strict necesare! Vă recomandăm să aveți la dumneavoastră rețeta medicului pentru medicamentele care depășesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de rețetă.
Reglementări vamale
Regulamentul vamal elen conține reglementări similare cu ale celorlalte state membre ale Uniunii Europene: aveți dreptul să introduceți în Grecia 200 bucăți țigări, 1 litru băuturi alcoolice, 50 ml parfum și 250 ml apă de toaletă.
În conformitate cu prevederile legale în vigoare, orice persoană care scoate sau încearcă să scoată din Republica Elenă obiecte antice este pasibil să primească o pedeapsă între 1 lună și 5 ani închisoare. Simpla posesie a unui obiect antic care nu a fost declarat în termen de 15 zile serviciilor arheologice sau celui mai apropiat sediu al poliției, expune deținătorul urmăririi penale.
Atenție! Sunt interzise atât la intrare, cât și la ieșire drogurile de orice tip și substanțele dopante.
1. Regimul animalelor de companie
Pentru spațiul UE, aveți nevoie de deținerea pașaportului european pentru animalele de companie. Acest document se poate obține de la medicul veterinar și trebuie să conțină informații despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.
2. Siguranță și criminalitate
Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare Republica Elenă nu poate fi exclusă de la această amenințare.
Republica Elenă este o țară cu un nivel de criminalitate scăzut. Infracțiuni minore de tipul furtului din buzunare și din bagaje a actelor și banilor, înșelăciuni sau furtului de autoturisme uneori, chiar și a plăcuțelor de înmatriculare românești, se pot întâmpla în centrul marilor orașe, în zonele aglomerate (piețe, gări, autogări, în preajma marilor muzee sau locuri arheologice), mijloace de transport în comun, parcări, zone comerciale, benzinării etc.
3. Condiții privind traficul auto
Circulația auto se efectuează pe dreapta drumului. Legea elenă sancționează drastic conducătorii auto aflați sub influența băuturilor alcoolice.
Cetățenii români care au autoturisme înmatriculate în România, pot circula în Republica Elenă cel mult 6 luni, dacă sunt turiști și nu au o reședință legală în această țară. Cetățenii români care au reședință legală în Republica Elenă (carte de identitate pentru cetățeni europeni, asigurare medicală AMKA sau număr fiscal AFM) sunt obligați ca în termen de 6 luni să-și înscrie la autoritățile locale competente autoturismele proprietate personală care au plăcuțe românești de înmatriculare.
Neînscrierea autoturismelor în termenul legal de 6 luni constituie contravenție vamală care se pedepsește cu plata unor amenzi consistente și confiscarea autoturismului.
Republica Elenă are o rețea bună de drumuri, cu autostrăzi care asigură o legătură rapidă și sigură între principalele orașe ale țării.
Legislația elenă interzice folosirea telefonului mobil în timpul conducerii unui autoturism.
Utilizarea aparatelor anti-radar și a celor de detectare a radarului de către conducătorii auto este interzisă prin lege.
Parcarea în locuri nepermise atrage după sine amenzi și reținerea plăcuțelor de înmatriculare.
Depășirea vitezei legale cu 20 de km/h se pedepsește cu amendă. Viteza legală pe autostradă este de 130 km/h, însă trebuie avute în vedere și limitările de viteză în porțiunile accidentate sau în funcție de starea vremii. Se aplică amenzi consistente pentru încălcarea liniei duble, nerespectarea culorii roșii a semaforului, oprirea în locuri nepermise.
Permisul de conducere românesc este valabil în Republica Elenă. Cetățenii români care locuiesc legal în Republica Elenă pot solicita preschimbarea permisului de conducere românesc cu cel elen.