Vacanțele sunt despre locuri istorice, peisaje, plaje sau coame de munți și despre mâncare. Nu poți ajunge într-o destinație nouă fără să te bucuri de preparatele specifice locului. Descoperă 10 locuri pe care trebuie să le vizitezi în 2024 dacă iubești mâncarea. Unde se servesc cele mai bun preparate.
Dacă încă nu ți-ai făcut planul de vacanțe pentru anul acesta aruncă un ochi pe lista noastră cu locuri pe care trebuie să le vizitezi în 2024, mai ales dacă iubești mâncarea.
Vei găsi destinații absolut delicioase care îmbină clădiri cu arhitectură de vis, peisaje care îți taie respirația și bucate care îți încântă simțurile.
Locuri pe care trebuie să le vizitezi în 2024
2024 ar trebui să fie marcat de momente de neuitat. Câteva dintre restaurantele lumii așteaptă să fie vizitate de cei care iubesc cu adevărat mâncarea.
Glasgow, Scoția
Probabil că dacă ajungi în Scoția prima ta opțiune este Edinburgh, însă nu trebuie să ratezi nici Glasgow. Este unul dintre orașele cu cea mai bună gastronomie, având nu mai puțin de 16 restaurante cu stele Michelin. Unul dintre ele îi aparține chefului Lorna McNee, singura femeie din Scoția care această distincție.
Dacă ajungi la Glasgow trebuie neapărat să încerci preparatele din pește care sunt delicioase. Peștele este proaspăt pescuit din râul Clyde. Unele localuri au chiar produse obținute din pescuit sustenabil.
Toronto, Canada
Toronto este o destinație îndepărtată pentru europeni, dar dacă ai șansa să ajungi acolo nu o rata. Este una dintre cele mai bune destinații pentru gurmanzi. Are 74 de restaurante cu stele Michelin cu 27 de bucătării cu specific național.
Avantajul orașului Toronto este că mai bine de jumătate dintre locuitori sunt emigranți sau veniți din alte zone ale Canadei așa încât poți găsi influențe de tot felul în bucătăriile restaurantelor. În plus, are în apropiere 3 podgorii renumite, așa că vei găsi și vinuri de calitate.
Singapore, Singapore
Singapore este singurul oraș din sud-estul Asiei care are restaurant cu 3 stele Michelin. Pe lângă acesta mai există alte 51 de localuri cu 1 sau 2 stele. Vei găsi preparate pentru toate gusturile, multe dintre ele preparate sustenabil cu ingrediente locale de sezon.
În Singapore vei găsi și prima măcelărie care vinde carne vegetală, Love Handle, deschisă în 2022. Experiența este similară celei dintr-o măcelărie clasică, doar că nu este folosit niciun ingredient de origine animală.
Beverly Hills, SUA
Beverly Hills este asociat cu fine dinning datorită nivelului ridicat de viață din acest oraș. Nu este de mirare că aici vei găsi cele mai multe restaurante cu stele Michelin din California.
Unele dintre ele au o veche tradiție, altele și-au câștigat renumele în ultimul an. În plus, atunci când iei masa în Beverly Hills ai toate șansele să te întâlnești cu vreo vedetă preferată.
Istria, Croația
Croația este una dintre acele destinații de călătorie apreciate de români. Dacă ajungi în zonă gustă din brânzeturile tradiționale, din preparate cu carne sau tăiței, scrie EatThis.
Fructele de mare sunt deosebit de populare aici datorită locației geografice a regiunii. La masă încearcă și rachiul care se face din diverse fructe.
Mallorca, Spania
Mallorca înseamnă mai mult decât plaje superbe și sangria ieftină. De ani de zile, bucătarii încercă să schimbe abordarea căutând modalități durabile pentru afacerile lor.
Pandemia a încetinit afluxul de vizitatori și ingrediente străine, iar rezidenții devenind clienții principali ai restaurantelor.
Bucătarii au fost nevoiți să se reinventeze, căutând să creeze mai mult rețete care să includă ingrediente locale. În loc să îi încurce, izolarea le-a deschis noi orizonturi, și astfel au apărut restaurante moderne care pun produsele de sezon în prim-plan.
Nantes, Franța
Nantes este printre orașele mici cu cea mai rapidă creștere din Franța, devenind rapid un centru vibrant și înfloritor pentru bistrouri, brutării și baruri de vinuri. Orașul a suferit o evoluție remarcabilă într-un deceniu, de la pustiu post-industrial la centru cultural. Este considerabil mai accesibil decât Parisul, atât pentru a locui, cât și pentru a lansa afaceri.
Chiar înainte de COVID-19, în oraș s-au mutat bucătari, brutari și somelieri. Unii se întorceau acasă, în timp ce alții se simțeau scoși la prețuri din alte industrii de mese. Aceștia au deschis localuri noi, dintre cele mai diverse. Au apărut bistrouri moderne, restaurante fine dining, localuri japoneze, brutării, patiserii, prăjitorii de cafea și baruri.
Bangkok, Thailand
Mâncarea stradală din Bangkok este una dintre atracțiile turistice ale orașului. Sunt atât de apreciate încât unele dintre ele au primit chiar și stele Michelin.
La colțurile străzilor vei întâlni vânzători cu wok-uri și tigăi mari și sfârâitoare care te vor îmbia să le guști din preparate. Mâncăruri precum tăițeii Pad Thai și curry thailandez parfumat la insecte prăjite Baak Bpet—ciocuri de rață prăjite le vei găsi peste tot.
Vei găsi și restaurante rafinate, cum ar fi renumitul Gaggan, Suhring cu mâncarea germană și Bunker care servește mâncăruri americane contemporane.
Marrakech, Maroc
Arabă, mediteraneană și andaluză, cu note europene subtile – bucătăria marocană poate fi gustată în Marrakech. Orașul se mândrește cu o abundență de produse locale, care sunt combinate cu condimente precum șofranul sau ras el hanout (format din 27 de condimente) pentru a crea mâncăruri cu combinații de arome unice.
Trebuie să încerci tajine, o tocană gătită lent de carne, legume și condimente, probabil cel mai popular fel de mâncare din țară. Cea mai bună mâncare din Marrakech se găsește la tarabele improvizate din soukurile vibrante sau piețe.
Pe măsură ce deguști pâine coaptă la foc de lemne, ficat mărunțit, vinete umplute, ceai dulce marocan, vei fi înconjurată de dansatori, dresori de șerpi și povestitori, oferind o experiență culinară unică.
Lima, Peru
Mărginit de apele Pacificului, orașul de coastă Lima, te va încânta cu preparatul său tradițional—ceviche, pește crud, murat în suc de limetă, cu un pumn de ardei iute, servit cu ceapă crudă și coriandru proaspăt.
Dacă acesta nu este un motiv suficient pentru a vizita orașul, luați în considerare acest lucru: Lima a avut în ultimii câțiva ani unul dintre cele mai mari restaurante în lista prestigioasă a celor mai bune restaurante.
În timp ce fructele de mare din Lima continuă să fie ingredientul de baze în restaurante, produsele din Anzi și Amazon, cum ar fi paiche (un somn amazonian) și tumbo (un fruct din pădurea tropicală) sunt încorporate și în bucătărie, scrie Delish.