În fiecare an, la data de 20 decembrie, românii, cu precădere cei din mediul rural, sărbătoresc Ignatul sau ziua în care se taie porcul pentru masa de Crăciun.
Ritualul sacrificării animalului amintește de vechile popoare (egipteni, greci, romani), care făceau acest lucru în perioadele de trecere de la un anotimp la altul, scrie impact.ro.
Ignat 2023, sărbătoarea tăierii porcului
Pe 20 decembrie, în ziua de Sfântul Ignat se taie porcul pe care oamenii îl consumă de Crăciun. E drept, nu la oraș, ci la sat, acolo unde se mai păstrează tradiția. În această zi, oamenii respectă cu sfințenie o serie de obiceiuri și superstiții, transmise din generație în generație.
Există credința că, în noaptea dinaintea sărbătorii Sfântului Ignat, porcii au vise prevestitoare. Dacă în visul lor apare un cuţit, e semn că vor fi tăiați. Carnea obţinută din sacrificarea porcilor este folosită pentru a prepara diverse produse care se consumă pe durata sărbătorilor de iarnă, între Crăciun şi Bobotează.
Ritualul sacrificării unui animal are rădăcini în practicile popoarelor antice precum egiptenii, grecii și romanii. Aceștia jertfeau un animal în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. Acest act simboliza finalul unui an și începutul unui nou ciclu de viață, marcând astfel nașterea noului an.
În credinţa vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al întunericului, considerat responsabil pentru slăbirea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstițiul de iarnă. Prin sacrificarea porcilor, oamenii doreau să ajute Soarele. După Solstițiu, zilele începeau să se lungească, făcând din Crăciun o celebrare a luminii și a vieții.
Ce fac oamenii în ziua de Ignat?
În ziua de Ignat, singura activitate permisă este sacrificarea porcului. Alte lucrări casnice, cum ar fi spălatul, cusutul sau măturatul, sunt interzise.
Tradiția spune că sacrificarea porcului trebuie să înceapă după răsăritul soarelui și să se încheie înainte de apus. Se crede că acest ritual trebuie să se desfășoare pe timp de zi, deoarece lumina are puterea de a alunga spiritele rele.
Pentru sacrificarea porcului se alege un loc special, care este supus unui ritual de purificare: se folosește tămâie și se stropește cu apă sfințită pentru a alunga spiritele rele. De obicei, femeile se ocupă de tăierea cărnii, dar numai după ce bărbatul face semnul crucii pe porcul sacrificat cu un cuțit și rostește o rugăciune, spunând: ”Tatăl nostru. Să-l mâncaţi sănătoşi!”.
Ignatul are loc în plin post al Crăciunului, dar tradițiile legate de această zi sunt atât de puternice încât continuă să fie respectate, chiar și în ciuda regulilor stricte ale Bisericii. După sacrificarea porcului, cei care au participat la tăierea lui se adună pentru a mânca pomana porcului.
Conform obiceiului, se servește friptură cu mămăligă și murături. De obicei, masa se așează în curte, iar oamenii mănâncă în picioare și beau țuică fiartă.
Cinci tradiții și obiceiuri de Ignat 2023
Iată câteva dintre cele mai cunoscute tradiții de Ignat, sărbătoare profund înrădăcinată în cultura populară:
- Sângele porcului, combinat cu mei și lăsat să se usuce, este folosit pentru a afuma copiii când sunt speriați sau când au guturai;
- După sacrificarea animalului, prima parte adusă în casă este căpățâna porcului, cu râtul înainte. Acest lucru se face pentru a atrage norocul și prosperitatea în activitățile gospodărești;
- În anumite zone ale țării există tradiția ca stăpânul casei să folosească sângele porcului sacrificat pentru a face o cruce pe fruntea copiilor. Acest ritual este menit să le asigure creșterea sănătoasă și viguroasă;
- Se obișnuiește să se păstreze părul porcului sacrificat și să se folosească pentru a afuma copiii când se consideră că au fost deocheați. Același păr este folosit și pentru afumarea locurilor în care stau vitele, pentru a le proteja de atacurile animalelor sălbatice;
- Diferite părți ale porcului sacrificat sunt folosite ca tratamente pentru diverse boli la oameni sau animale. Ele sunt de asemenea utilizate în rituri magice de vindecare a unor boli atribuite deochiului sau spiritelor malefice.