În fiecare an, pe 14 octombrie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte sărbătoarea cu cruce roşie de Sfânta Parascheva de la Iaşi.
Sfânta Parascheva, cunoscută în tradiţia populară drept „Sfânta Vineri” a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea. Aceasta s-a născut la Epivata, Boiados de astăzi, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol.
Viaţa Sf. Cuvioase Parascheva
Sf. Cuvioasă Parascheva este cunoscută pentru viața sa plină de evlavie și dedicare față de Dumnezeu. Născută în secolul al XIII-lea în Epivat, un sat din apropierea Constantinopolului, Sf Parascheva a fost crescută într-o familie credincioasă, care a învățat-o să-și dedice viața rugăciunii și ajutorului celor nevoiași.
De-a lungul vieții, Sf. Parascheva a petrecut timp în diverse mănăstiri, fiind admirată pentru smerenia și darurile sale duhovnicești. Sf Parascheva a trecut la cele veşnice încă de la o vârstă tânără, lăsând în urmă un exemplu de credință și dedicare, potrivit doxologia.ro
Ce minuni a săvârșit
Sf. Cuvioasă Parascheva este cunoscută pentru numeroasele minuni săvârșite, atât în timpul vieții sale, cât și după trecerea ei la cele veşnice. Multe dintre acestea sunt legate de vindecarea bolnavilor și de protecția celor care îi cer ajutorul.
Credincioșii care se roagă cu evlavie către Sf Parascheva au relatat despre vindecări miraculoase de boli incurabile, izbăvirea de duhurile necurate și împlinirea dorințelor.
Într-una dintre cărţile seriei Ne vorbeşte Părintele Cleopa se relatează o minune care uimeşte şi astăzi. Părintele Cleopa povestea că într-un an i-a venit rândul să stea lângă racla Cuvioasei, de hram, aşa cum fac stareţii şi astăzi.
Duhovnicul a relatat că au venit la el două bătrâne care i-au cerut să le lase să se închine la Cuvioasa fără a mai sta la rând, căci sunt bolnave şi vor doar să mulţumească. Femeile aveau în mâini o pernuţă lucrată pentru Sfânta Parascheva, în semn de mulţumire pentru că le vindecase. Părintele Cleopa povestea că atunci când femeile s-au apropiat de raclă a văzut cum Sfânta a ridicat singură capul, iar bătrânele i-au aşezat perna la căpătâi.
Blesteme şi legende
Viața Sf. Parascheva este înconjurată de numeroase legende și blesteme populare. Una dintre cele mai cunoscute legende vorbește despre cum sfânta a protejat un sat de o epidemie de ciumă.
Alte legende sugerează că Sf. Parascheva a fost o apărătoare a celor săraci și nevoiași, intervenind în momente de criză și aducând alinare celor care îi invocau numele. Blestemele asociate cu necredința sau necinstea față de sfântă sunt adesea amintite în povestirile populare, accentuând importanța respectului și venerării ei.
Tradiţii pe 14 octombrie, de Sf. Parascheva
Pe 14 octombrie, ziua dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva, au loc numeroase tradiții și obiceiuri populare. Credincioșii vin în număr mare la biserici pentru a participa la slujbe și pentru a se ruga la moaștele sale.
Se obișnuiește ca enoriaşii să împărtășească bucate cu cei nevoiași, respectând astfel exemplul de dăruire și compasiune al sfintei Parascheva.
Potrivit tradiţiei folclorice, astăzi fetele care cos şi care spală vor rămâne nemăritate. Cu toate că este o zi în care se ţine post, fructele închise la culoare şi pepenele roşu nu se consumă în această zi, pentru că amintesc de sacrificiul martiric.
Tot pe 14 septembrie, de sărbătoarea cu cruce roşie Sf Parascheva se prezice vremea. Se spune că dacă este o zi frumoasă sau mohorâtă, la fel vor fi şi celelalte sărbători de peste an.