Îți propunem să încerci rețeta de varză călită cu morcovi și carne de porc afumată. Combinația de ingrediente este foarte populară în bucătăria românească.
Varza călită se poate prepara în diferite combinații. Cea mai simplă combinație este cea în care se folosește doar varză cu ceapă și ulei. Este cea mai populară rețetă de varză care se poate prepara și pentru zilele de post.
Carnea de porc este cea mai potrivită pentru a da gust rețetelor de varză, mai ales dacă este și afumată. Nu refuză nimeni o porție de vază cu ciolan afumat. Iar dacă mai este servită și cu mămăliguță, deliciul este maxim.
Ingrediente
- 2 verze murate de mărime medie
- 2 cepe
- 4 morcovi
- 100 ml de ulei
- 450 gr mușchiuleț de porc afumat sau kaizer
- piper după gust
- 2-3 crenguțe de cimbru
- 2 foi de dafin.
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti varza murată. Aceasta necesită scurgere din saramura în care a stat, apoi tocare și punere în apă rece. Lasă varza murată pentru aproximativ 10-12 minute în apă rece, să mai elimine din sare. Apoi scurge-o bine și las-o într-o sită până când pregătești și celelalte ingrediente.
Cum prepari rețeta de varză călită cu morcovi și carne de porc afumată
Așază o tigaie cu ulei pe flacăra aragazului. Lasă uleiul să se încingă și rumenește ușor carnea porționată în felii. Rumenește-o pe ambele părți, atât cât să-și lase aroma de afumătură în ulei. Transferă feliile de carne în alt vas și pune un capac peste acesta.
În uleiul din tigaie adaugă ceapa tocată mărunt și doi morcovi răzuiți. Călește ușor ingredientele în uleiul încins, apoi adaugă varza bine scursă. Pe ceilalți morcovi taie-i în rondele sau în bucăți mai mari, apoi adaugă-i peste restul ingredientelor.
Presară și puțin piper, adaugă foile de dafin și amestecă ușor toate ingredientele. Așază un capac peste tigaia cu ingrediente și lasă-le să se prepare la foc lent pentru aproximativ 30 de minute. Din când în când mai agită tigaia pentru a nu se arde varza. Dacă lichidul din tigaie scade, adaugă puțină apă.
La baza unui vas termorezistent așază crenguțele de cimbru și adaugă toate ingredientele din tigaie precum și bucățile de carne. Introdu vasul în cuptor și setează temperatura la 165 de grade Celsius, pentru maxim 30 de minute.
Apoi te poți bucura de o porție delicioasă de varză călită cu morcovi și carne de porc afumată, caldă, servită cu mămăliguță sau cu pâine de casă. Un ardei iute alături, aduce un plus de gust picant, dar și de sănătate.