Pentru un eveniment deosebit, petrecut cu familia și prietenii, avem pentru tine o delicioasă rețetă de tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango. Vă veți bucura de un tort cu o combinație interesantă de arome, texturi și culori.
Chiar dacă pare un tort complex, ai de preparat doar o foaie de ruladă, o cremă foarte simplă din gem de fructe și o cremă de mango. Blatul de ruladă se prepară din puține ingrediente, precum blatul de pandișpan. Pentru umplut rulada și interiorul tortului poți opta pentru oricare alt gem. Ideal ar fi ca acesta să fie colorat. Contrastul de culori dintre straturile tortului cucerește toate privirile. Crema de mango este o cremă fiartă, pe bază de ouă și amidon, dar și cu piure de mango proaspăt.
Ingrediente
Pentru foaie de ruladă:
- 5 ouă
- 125 gr făină
- 125 gr zahăr
- 50 ml ulei
- un praf de sare
- vanilie.
Pentru umplutură:
- 900 gr gem din fructe de pădure
- 100 ml apă
- 20 gr amidon.
Pentru crema de mango:
- 1 fruct mango
- sucul de la 1/2 lămâie
- 4 gălbenușuri
- 500 ml lapte
- 1 praf de sare
- 100 gr zahăr pudră
- 30 gr amidon
- 200 gr frișcă
- 20 gr gelatină.
Mod de preparare
Mai întâi vei prepara foaia de ruladă. Dar înainte de a începe pregătirea aluatului, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Cum prepari foaia de ruladă
Ia două boluri și separă albușurile de gălbenușuri în ele. Albușurile mixează-le presărate cu sare până devin spumoase. Adaugă jumătate din cantitatea de zahăr, dar treptat, în timp ce mixezi pentru a obține o bezea fermă. Gălbenușurile amestecă-le cu a doua parte de zahăr. Adaugă uleiul și esența și omogenizează compoziția. Amestecă compoziția de gălbenușuri cu bezeaua de albușuri, amestecându-le treptat și ușor. La final adaugă făina trecută prin sită.
Întinde compoziția pentru foaia de ruladă într-o tavă cu dimensiunile aproximative de 24/42 cm, tapetată cu hârtie de copt. Coace foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade.
Imediat după coacere, răstoarnă foaia de ruladă pe un ștergar de bucătărie umezit. Ruleaz-o imediat în prosop, împreună cu hârtia de copt și las-o să se răcească.
Cum prepari cremele pentru tort din ruladă cu fructe de pădure
Crema din fructe de pădure se prepară foarte simplu și rapid. Pune 700 gr din gemul de fructe într-o crăticioară. Diluează amidonul cu apa rece și adaugă-l peste gem. Omogenizează compoziția și fierbe-o până când devine consistentă. Las-o la răcit. Gemul oprit va fi folosit pentru a unge foaia de ruladă cu el.
Pentru a prepara crema de mango, pune gălbenușurile cu zahărul pudră, amidonul și un praf de sare într-o crăticioară și amestecă-le. Toarnă laptele și omogenizează compoziția. Apoi pune-o la fiert și amestecă continuu până când capătă textura unei budinci.
Pune gelatina la hidratat în apă rece, apoi scurge-o și dizolv-o crema caldă. Amestecă intens pentru omogenizare și lasă crema să se răcească acoperită cu folie de prospețime, la contact. Între timp, curăță fructul mango și pasează-l adăugând și sucul de lămâie.
Încorporează piureul de mango în crema de vanilie răcită, apoi adaugă frișca bătută, pentru cremozitate.
Cum montezi deliciosul tort din ruladă cu fructe de pădure
După ce foaia de ruladă se răcește, întinde-o, îndepărtează ștergarul și hârtia de copt, apoi unge-o cu cele 200 gr oprite din gemul de fructe. Ruleaz-o din nou și porționeaz-o în felii rotunde de maxim 1 cm grosime.
Pentru a monta tortul așază felii de ruladă la baza unei forme de tort cu diametrul de 24-25 cm. Așază un rând și de jur împrejurul lateralelor formei de copt, în poziție verticală.
Adaugă crema din fructe de pădure în interior și întinde-o uniform. Deasupra acesteia întinde crema de mango și o uniformizează-i suprafața. Pune tortul în frigider pentru 5-6 ore, apoi îl poți decora și porționa.