Printre conservele pe care ți-ai propus să le prepari în acest sezon, poți face loc și pentru rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă. Este o rețetă simplă și ușoară, ce conține ingrediente puține și la îndemâna tuturor. Poți adapta rețeta după propriul gust, adăugând și alte legume.
Rețetele de conserve sunt de mare folos în bucătărie și sunt foarte versatile. Poți crea o mulțime de combinații de legume, pe care le poți asezona cu verdețuri și condimente. Iar pentru consistență poți asocia legumele cu orez. În sezonul rece sau atunci când nu ai timp suficient pentru gătit, doar desfaci borcanul și încălzești conținutul. Mai adaugi pătrunjel verde, mărar sau leuștean, pentru un plus de prospețime. Astfel ai rezolvat unul dintre felurile principale de la masă.
Ingrediente
- 1 kg ardei gras sau capia
- 1 kg roșii bine coapte
- 300 gr ceapă
- 2-3 căței de usturoi
- sare și piper după gust
- 1 crenguță de cimbru proaspăt
- 1-2 lingurițe de zahăr
- 200 ml ulei de floarea soarelui.
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti toate legumele pentru prepararea tocăniței. Clătește bine roșiile și ardeii cu apă rece și lasă-le să se scurgă sau șterge-le. Roșiile opîrește-el în apă clocotită, pentru a le putea îndepărta cu ușurință coaja.
Toacă roșiile în cuburi mai mici și pune-le într-un vas încăpător. Curăță ardeii și toacă-i în cuburi sau în fâșii mai grosiere. Curăță ceapa, clătește-o cu apă rece și toac-o mărunt. Curăță usturoiul, clătește-l și toacă-l rondele.
Cum prepari rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă
Într-o cratiță încăpătoare așezată pe flacăra aragazului pune uleiul la încins. Adaugă ceapa tocată și usturoiul și călește-le ușor până când se pătrund uniform. Când ceapa devine sticloasă, adaugă o linguriță de zahăr și amestecă intens pentru a se carameliza ceapa uniform. Acest pas este opțional, însă va oferi un gust deosebit tocăniței.
Adaugă roșiile tocate peste ceapa caramelizată. Fierbe sosul de roșii cu ceapă la foc lent până când se evaporă din lichidul, iar sosul devine consistent. Adaugă crenguța de cimbru și frunzele de busuioc tocate mărunt. Presară sare și piper proaspăt măcinat, după gust. Apoi adaugă ardeii. Poți opta pentru ardei de culoare roșie și galbenă, fără cei verzi, pentru că aceștia au gust ușor amărui și pot influența gustul final al tocăniței.
Fierbe ardeii în sosul de roșii pentru maxim 15 minute. Nu exagera cu fierberea pentru că ardeii devin moi și se vor transforma în sos. Textura acestora trebuie să se mențină crocantă și în timpul conservării.
Cum conservi tocănița pentru iarnă
În timp ce delicioasa tocăniță de ardei cu roii fierbe, te poți ocupa de pregătirea borcanelor. Spală borcanele și capacele, scurge-le bine și sterilizează-le folosind una dintre metodele de sterilizare detaliată în acest articol.
Apoi umple-le cu tocănița fierbinte și închide-le ermetic cu capacele sterilizate și acestea. Acoperă borcanele umplute cu o pătură groasă și lasă-le acolo până la răcirea completă.
Când desfaci borcanul, încălzești conținutul, mai adaugi 1 cățel de usturoi răzuit și verdeață proaspătă și ai rezolvat una dintre mesele principale ale zilei.