Tocănița de ardei copți probabil nu mai are nevoie de nici o prezentare, o mâncare simplă și plină de savoare, de post, alături de care ar merge tare bine mamaliga.
Tocănița de ardei copti este excelentă atât caldă cât și rece!
Ingrediente
- 10 ardei (culori diferite)
- 2 cepe
- 1 căţel de usturoi
- 2 conserve roşii cuburi (800 g)
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 linguri smântână vegetală
- sare
- piper
- 1 legătură pătrunjel
Mod de preparare
Coace ardeii pe plită, în tigaie sau la cuptor, până ce se înmoaie bine. Curăţă-i şi lasă-i deoparte. Toacă ceapa şi usturoiul mărunt, apoi căleşte-le în uleiul de măsline pentru 4-5 minute, agitând legumele constant, pentru a se găti uniform.
Pune ardeii tăiaţi fâşii lungi sau cuburi peste ceapă, adaugă 4-5 linguri de apă şi lasă tocăniţa la foc mic, cu capacul pus, pentru 5-7 minute.
Adaugă roşiile cuburi şi un praf de sare, amestecă bine şi pune din nou capacul cratiţei. După alte ~10 minute (mai adaugă puţină apă, dacă e necesar), dă tocăniţa de pe foc, potriveşte-o de sare şi piper, apoi presară pătrunjelul tocat mărunt.
Serveşte tocăniţă de ardei copţi cu o lingură de smântână/iaurt, dacă mănânci de dulce, sau cu puţină smântână vegetală, dacă ţii post.
Dacă ai ardei copţi conservaţi, îi poţi folosi pentru a prepara aceasta tocăniţă. Va dura chiar mai puţin astfel, însă gustul va fi puţin diferit.