Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic este o variantă delicioasă și rafinată a clasicului tiramisu, care combină aromele intense de ciocolată cu textura catifelată a cremei cu aromă subtilă de fistic. Această rețetă adaugă un plus de rafinament și culoare, fiind perfectă pentru iubitorii de fistic și ciocolată.
Această reinterpretare a rețetei clasice de tiramisu te cucerește prin contrastul de texturi și arome.
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic – Ingrediente
Chiar dacă acest tiramisu conține patru categorii de ingrediente, acestea sunt simple și accesibile, după cum vei constata mai jos.
Pentru crema de fistic:
- 200 g mascarpone
- 150 g cremă de fistic
- 50 g zahăr pudră
- 200 ml frișcă lichidă
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 praf de sare.
Pentru stratul de ciocolată:
- 150 g ciocolată neagră (minim 70% cacao)
- 100 ml lapte
- 50 g unt.
Pentru baza desertului:
- 250 g pișcoturi
- 300 ml cafea espresso
- 1 linguriță lichior de migdale sau de cafea (opțional).
Pentru decor:
- fructe de pădure
- pudră de fistic.
Mod de preparare
Începe cu prepararea cafelei, pentru a avea timp să se răcească înainte de folosire. Pregătește cafeaua după propriul gust și amestec-o după răcire cu lichiorul.
Continuă cu prepararea cremei de fistic. Într-un bol, mixează mascarpone cu zahărul pudră și crema de fistic până obții o consistență omogenă și cremoasă. Separat, bate frișca lichidă până devine fermă și încorporeaz-o treptat în crema de mascarpone cu fistic. Adaugă extractul de vanilie și amestecă ușor.
Pune crema la rece până când pregătești celelalte componente ale desertului.
Pentru stratul de ciocolată, pune ciocolata neagră împreună cu laptele și untul într-un bol așezat pe baie de aburi. Amestecă energic până când ingredientele solide sunt topite și obții o compoziție netedă și lucioasă. Lasă compoziția de ciocolată să se tempereze ușor, până când pregătești pișcoturile.
Cum montezi tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic
Înmoaie pișcoturile rapid în cafeaua espresso amestecată cu lichior (dacă folosești) și așază-le într-un strat uniform într-o tavă dreptunghiulară.
Peste pișcoturi, întinde un strat subțire de ciocolată. Peste aceasta, întinde un strat din crema de fistic. Opțional, poți presăra și fructe proaspete prin cremă. Repetă straturile până când se termină ingredientele, finalizând cu un strat generos de cremă de fistic.
La final, presară pudră de fistic peste tiramisu și așază frumos fructele proaspete. Pune deliciosul tiramisu la frigider pentru cel puțin 4 ore sau chiar peste noapte, pentru a permite aromelor să se întrepătrundă armonios.