Încearcă o rețetă de supă cremă de roșii coapte, cu usturoi și crutoane aromate, perfectă pentru o masă delicioasă.
Roșiile de grădină au o savoare deosebită, sunt cărnoase și pline de vitamine. Te poți bucura de ele cât este vara de lungă. Dar gustul primelor roșii de grădină, coapte natural sub razele soarelui, este inconfundabil. Sunt delicioase simple sau sub formă de salată, dar dau un gust deosebit și supelor, ciorbelor și mâncărurilor scăzute.
Supă cremă de roșii coapte – Ingrediente
Ai nevoie pentru a prepara această delicioasă supă cremă de ingrediente pentru supă și de ingrediente pentru prepararea crutoanelor.
Pentru supa cremă:
- 1,5 kg roșii de grădină bine coapte
- 1 cartof mediu
- 1 rădăcină mică de țelină
- 1 ceapă
- 1 căpățână de usturoi
- 1 crenguță de cimbru
- câteva frunze de busuioc
- 2-3 crenguțe de oregano
- sare și piper, după gust
- 2 linguri cu ulei de măsline
- 1 litru de apă.
Pentru crutoane aromate:
- 1 franzelă
- 2 linguri cu ulei de măsline
- oregano uscat
- boia de ardei
- sare și piper
- pudră de nucșoară
- 4-5 căței de usturoi.
Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor pentru supa cremă. Spală bine roșiile și șterge-le cu prosoape de hârtie. Ia o formă de ceramică sau o tavă de cuptor și unge-o cu puțin ulei de măsline. Așază la baza ei rondele de ceapă și crenguța de cimbru. Adaugă roșiile peste ceapă, cu crenguțe cu tot. Pune printre roșii grăunți de usturoi, fără a-i decoji. Stropește totul cu ulei de măsline, presară sare și piper, dar și câteva crenguțe de oregano proaspăt.
Pune tava cu roșiile la cuptor la 200 de grade Celsius pentru 15-20 de minute. Este important să nu desfaci roșiile din crenguțe pentru a nu se stafidi prea mult coaja în timpul tratamentului termic.
Pune o oală cu un litru de apă pe flacăra aragazului. Lasă apa să atingă punctul de fierbere și adaugă o linguriță de sare. Curăță ceapa, cartoful și țelina. Spală-le cu apă rece, toacă-le în cuburi și pune-le în oala de pe aragaz. Lasă legumele să fiarbă până când se pot pasa.
Când ai roșiile coapte și legumele fierte poți prepara delicioasa supă cremă de roșii coapte.
Scurge legumele fierte, într-un vas, dar nu arunca supa. Curăță 3/4 din cantitatea de roșii coapte și adaugă-le peste legumele fierte. Restul de roșii coapte le păstrezi pentru momentul servirii. Curăță și usturoiul copt. Adaugă-l și pe acesta în vas împreună cu rondelele de ceapă. Spală frunzele de busuioc, toacă-le mărunt și adaugă-le în vas.
Cu ajutorul unui blender transformă toate aceste ingrediente într-un piure cremos și frumos colorat. Potrivește textura pentru supă cremă cu supa de la legumele fierte.
Cum prepari crutoane aromate
Taie franzela în felii groase de 2 cm, apoi taie feliile în cuburi.
Pune cuburile de franzelă într-o tavă de cuptor tapetată la interior cu hârtie de copt. Curăță usturoiul, pisează-l presărat cu sare și amestecă-l cu ulei de măsline. Adaugă acest amestec peste cuburile de pâine din tavă. Amestecă bine pentru a se unge toate cuburile de pâine cu mujdeiul de usturoi. Apoi presară oregano uscat și mărunțit, sare, piper, boia de ardei și nucșoară. Mai amestecă odată și pune tava cu crutoane aromate la cuptor pentru 15 minute, la 200 de grade Celsius.
Savurează delicioasa supă cremă de roșii coapte, cu usturoi și crutoane aromate decorată cu roșii întregi, coapte și cu oregano mărunțit.