Cu o porție delicioasă de sos de roșii pentru paste nu ai cum să dai greș. Este cea mai rapidă și mai gustoasă masă care va mulțumi întreaga familie. Rețeta este foarte simplă și poți pregăti o cantitate mai mare pe care să o păstrezi la frigider și să o încălzești atunci când ai nevoie.
Pastele cu sos de roșii sunt expresia simplității, fără să fie și banale în același timp. Prin adăugarea de condimente și ierburi aromatice obții un preparat care poate fi chiar spectaculos. Trebuie să ai și paste de calitate, evident, și să le fierbi așa cum îți recomandă producătorul.
Ingrediente
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă mică
- 2-3 căței de usturoi
- 800 g roșii din conservă (tocate sau pasate)
- 1 linguriță de zahăr
- sare
- piper
- oregano sau busuioc uscat
- frunze proaspete de busuioc pentru decor (opțional).
Mod de preparare
Într-o tigaie mare, se încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Apoi se adaugă ceapa tocată și se călește până devine translucidă, aproximativ 5 minute.
Cum prepari rețeta de sos de roșii pentru paste
După aceea se pune usturoiul tocat și se mai lasă încă 1 minut, având grijă să nu se ardă. Când usturoiul și ceapa s-au călit se toarnă roșiile din conservă în tigaie și se amestecă bine. Pentru un sos mai dulce se pune o linguriță de zahăr.
Se adaugă sare, piper și oregano sau busuioc uscat, după gust și se lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 15-20 de minute, amestecând ocazional, până când se îngroașă ușor și se dezvoltă aromele.
Se oprește focul și se adaugă frunze proaspete de busuioc pentru un plus de aromă.
Ce condimente poți adăuga pentru un gust special
Sosul de roșii este cel mai folosit pentru paste și, dacă vrei să te bucuri de fiecare dată de alte arome, poți adăuga diverse condimente și ierburi aromatice.
Pentru un gust autentic italienesc, busuiocul și oregano sunt cele mai potrivite. Le poți folosi atât proaspete, cât și uscate, în timpul gătirii, dar și la final pentru mai multă aromă și pentru un aspect apetisant.
Pentru un gust mai complex, cu note robuste, de pământ poți folosi cimbrul. La fel de puternic este și rozmarinul, care trebuie folosit cu moderație pentru a nu copleși gustul celorlalte ingrediente. Dacă îți plac sosurile mai proaspete poți pune fie pătrunjel, dar adaugă-l la final, fie coriandru, care are note citrice.
Pentru un sos de roșii mai picant, adaugă chili sau fulgi de ardei iute. Oferă o ușoară iuțime care intensifică aromele. Chimenul este și el ușor picant și este ideal pentru un sos cu influențe exotice. În bucătăria italiană din sud se folosește chiar și scorțișoara.
Dacă îți place gustul de usturoi nu ezita să îl adaugi, fie proaspăt, fie granulat. Dacă alegi ultima variantă, pune-l la final pentru a-i păstra aroma profundă.
Foile de dafin aduc o notă subtilă, dar complexă. Nu pune multe pentru că vor da un gust amar și nu uita să le scoți înainte de servire.