Semifreddo cu zmeură și fistic este un desert italian delicios și răcoritor, ideal pentru zilele calde de vară. Numele „semifreddo” înseamnă „pe jumătate înghețat” în italiană. Acesta descrie perfect textura cremoasă și fină a desertului, dar și efectul răcoros ca o înghețată.
Desertul are un gust perfect echilibrat între dulceața cremoasă și aciditatea fructelor de zmeură, cu o notă crocantă și ușor sărată de la fistic. Textura sa fină și răcoritoare îl face să fie ideal pentru a fi servit la finalul unei mese principale. Dar este perfect și ca o gustare răcoritoare într-o zi călduroasă. Este un desert elegant și delicios, ușor de pregătit și sigur va impresiona orice musafir.
Ingrediente
- 250 ml smântână pentru frișcă
- 4 ouă
- 150 g zahăr
- 150 g zmeură proaspătă sau congelată
- 100 g fistic mărunțit
- 1 linguriță esență de vanilie
- un praf de sare.
Mod de preparare
Mai întâi pregătește vasul în care vei pune compoziția de înghețată la congelator. Ia o tavă clasică de chec și pune în ea folie alimentară, lăsând suficiente margini pentru a acoperi compoziția la final
Apoi poți pregăti zmeura, pe care o cureți bine de impurități. Nu este recomandat să speli zmeura, deoarece va îngloba multă apă în interior și se va înmuia. Pasează 1/4 din cantitatea de zmeură cu un blender și trece-o printr-o sită pentru a elimina semințele. Pune piureul obținut deoparte.
Cum prepari baza pentru semifreddo cu zmeură și fistic
Separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Amestecă gălbenușurile cu 75 g zahăr și esența de vanilie până devin spumoase și de culoare deschisă.
Într-un alt bol pune smântâna pentru frișcă rece și mixeaz-o până când se formează vârfuri moi.
Albușurile presară-le cu puțină sare și mixează-le până când se transformă într-o spumă cristalină. Adaugă treptat restul de 75 g zahăr și continuă să mixezi până se formează o bezea mai fermă.
Înglobează frișca bătută în amestecul de gălbenușuri, folosind mișcări delicate de jos în sus.
Adaugă piureul de zmeură, amestecând ușor pentru a păstra textura aerată.
Apoi încorporează în compoziția rezultată bezeaua de albușuri, amestecând ușor până la omogenizare.
Toarnă o parte din compoziție în forma de chec pregătită și nivelează suprafața. Presară peste aceasta zmeură proaspătă și fistic mărunțit. Toarnă și restul de compoziție și din nou presară zmeură și fistic.
Acoperă cu folia alimentară și pune la congelator pentru cel puțin 6 ore sau peste noapte.
Pentru a te bucura de gustul delicios și răcoros al desertului semifreddo cu zmeură și fistic, scoate-l din congelator cu 10-15 minute înainte de servire pentru a se înmuia ușor.
Mai decorează-l cu zmeură și fistic și porționează-l în felii.