Dacă ai copilărit la bunici, sigur îți amintești de gustul mâncărurilor simple cu legume de vară. Te poți bucura de aroma acestora pe toată durata verii, dar le poți conserva și pentru sezonul rece. Îți oferim o rețetă de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, delicioasă și ușor de preparat.
În perioada când roșiile sunt coapte de la soare și pline de savoare, mâncărurile sunt mult mai gustoase și mai sănătoase. Nu trebuie să ratezi aceaste luni în care poți să incluzi roșiile de grădină în cât mai multe preparate. Le poți folosi la supe și ciorbe, la mâncăruri scăzute, salate simple și aperitive, chiar și în aluaturi.
Ingrediente
- 1 kg ardei gras sau capia
- 1 kg roșii bine coapte
- 300 gr ceapă
- 2-3 căței de usturoi
- sare și piper, după gust
- 1 crenguță de cimbru proaspăt
- 1-2 lingurițe de zahăr
- 200 ml ulei de floarea soarelui.
Mod de preparare
Primul pas necesar preparării tocăniței constă în pregătirea ingredientelor. Spală bine roșiile și ardeii și pune-le la scurs în site. Crestează ușor roșiile în vârfuri sub formă de cruce. Curăță ceapa, clătește-o cu apă rece și toac-o mărunt. Curăță usturoiul, clătește-l și toacă-l rondele.
Pune o cratiță cu 2 litri de apă la fiert. Când apa atinge punctul de fierbere, adaugă o linguriță de sare. Amestecă cu o spatulă până când se topește sarea. În această apă care fierbe scufundă roșiile pentru 1 minut. Transferă-le într-un vas cu apă rece, apoi le poți decoji ușor.
Toacă roșiile în cuburi mai mici și pune-le într-un vas încăpător. Curăță ardeii și toacă-i în cuburi sau în fâșii mai grosiere. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți trece la pasul următor pentru prepararea tocăniței.
Cum prepari rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă
Pune uleiul într-o cratiță mai mare, cu capacitatea aproximativă de 3-4 litri. Așază cratița pe flacăra aragazului și lasă uleiul să se înfierbânte. Adaugă ceapa tocată și usturoiul și amestecă-le ușor pentru a se pătrunde uniform.
Când ceapa își schimbă culoarea, adaugă o linguriță de zahăr și din nou amestecă intens pentru a se carameliza ceapa perfect. Este opțional acest pas, însă gustul de ceapă caramelizată va fi peste așteptări de bun. Dacă ești la dietă și vrei să eviți cât poți de mult zahărul, exclude-l din această tocăniță.
Peste ceapa caramelizată adaugă roșiile tocate. Lasă-le să fiarbă la foc de intensitate mică până când se evaporă din lichidul pe care acestea îl vor lăsa în cratiță. Adaugă crenguța de cimbru și frunzele de busuioc tocate mărunt. Adaugă și puțină sare și puțin piper măcinat.
Abia după ce sosul de roșii se reduce la jumătate, adaugă ardeii. Ideal ar fi să optezi pentru ardei de culoare roșie și galbenă. Cei verzi, de obicei, au gust ușor amărui și pot influența gustul final al tocăniței.
Lasă ardeii să fiarbă în sosul de roșii, amestecându-i ușor, pentru maxim 15 minute. Ardeii se pătrund mai rapid. Este important să le păstrăm textura crocantă și nu să îi fierbem în exces așa încât să se transforme în pastă.
Spală borcanele și capacele, scurge-le bine și așază-le într-o tavă metalică. Introdu tava în cuptor și sterilizează borcanele și capacele pentru 15 minute, la 175 de grade Celsius.
Lasă borcanele să se tempereze ușor și umple-le cu tocănița fierbinte. Închide-le ermetic cu capacele și pune din nou tava în cuptorul fierbinte, dar fără a-l mai porni. Lasă-le acolo până când se răcesc, apoi le poți trece în cămară.