Se apropie una dintre perioadele de post și ești în căutare de rețete de deserturi delicioase și ușoare? Trece pe lista de preparat și rețeta de plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Este o rețetă foarte simplă, fără lactate sau ouă, perfectă atât pentru perioadele de post, cât și pentru cei care preferă un desert mai ușor.
Plăcinta este denumită astfel deoarece măsurătorile ingredientelor principale se fac cu lingura. Rețeta este foarte accesibilă și ușor de preparat, fără a fi nevoie de cântar sau măsurători complicate. Nici ingredientele nu sunt complexe, sunt puține și dintre cele mai comune deserturilor clasice.
Ingrediente
Ca pentru oricare altă rețetă de plăcintă, și pentru aceasta ai nevoie de o listă de ingrediente pentru aluat și una pentru umplutură. Sunt ingrediente foarte simple, o mare parte din ele le deții cu siguranță în bucătărie.
Pentru foile de plăcintă:
- 12 linguri de apă minerală;
- 12 linguri de ulei de floarea-soarelui;
- 12 linguri de zahăr;
- 12 linguri de făină (plus extra pentru frământat și întins);
- 1 linguriță praf de copt;
- un praf de sare;
- 1 linguriță esență de vanilie.
Ingrediente pentru umplutură:
- 1 kg de mere dulci-acrișoare;
- 6 linguri de zahăr;
- 1-2 lingurițe scorțișoară;
- zeama de la 1/2 lămâie;
- 2 linguri griș.
Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea aluatului. Fiind un aluat fraged, acesta necesită un timp foarte scurt de frământare, dar și un timp de relaxare pentru a deveni maleabil.
În acest interval de timp poți pregăti merele pentru umplutură, încălzești cuptorul și pregătești tava de copt.
Într-un bol mare, amestecă cele 12 linguri de apă minerală cu cele 12 linguri de ulei. Adaugă zahărul și amestecă până se dizolvă complet.
Încorporează făina treptat, împreună cu praful de copt și sarea. Continuă să adaugi făină până când obții un aluat moale, nelipicios și ușor de manevrat. Dacă este necesar, mai adaugă câteva linguri de făină.
Frământă aluatul câteva minute până devine elastic. Apoi acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l să se odihnească 10-15 minute.
Pregătirea umpluturii pentru plăcintă cu mere de post
Spală și curăță merele de coajă, apoi dă-le pe răzătoarea mare.
Pune merele rase într-o cratiță, adaugă zahărul și zeama de lămâie. Călește-le la foc mediu, amestecând din când în când, până când merele își lasă sucul și se înmoaie.
După ce merele s-au înmuiat și majoritatea sucului s-a evaporat, adaugă scorțișoara și mai gătește 1-2 minute. Ia cratița de pe foc și lasă compoziția să se răcească ușor.
Formarea și coacerea plăcintei
Preîncălzește cuptorul la 180°C.
Împarte aluatul în două părți egale. Pe o suprafață presărată cu făină întinde prima parte de aluat într-o foaie subțire, de mărimea tăvii în care vei coace plăcinta (de obicei, o tavă de 30×20 cm).
Așază foaia de aluat în tavă, tapetând și ridicând marginile pe pereții tăvii. Presară 1 lingură de griș peste foaie, pentru a absorbi lichidul de la mere. Adaugă umplutura de mere și nivelează bine.
Întinde și a doua parte de aluat și acoperă umplutura de mere. Sigilează marginile și înțeapă ușor aluatul de deasupra cu o furculiță, pentru a permite aburului să iasă în timpul coacerii.
Coace delicioasa plăcintă cu mere de post ”12 linguri” timp de aproximativ 30-35 de minute sau până când devine aurie și crocantă deasupra.
După ce s-a răcit ușor, taie plăcinta în pătrate sau romburi și presară zahăr pudră deasupra, pentru un aspect atrăgător.
Rețeta este foarte versatilă, putând fi făcută și cu alte fructe (pere, gutui, sau dovleac).