Pentru momentele în care îți dorești să-i surprinzi pe cei dragi cu gustări spectaculoase și delicioase, îți propunem să salvezi rețeta de ouă Benedict cu sandvișuri gratinate la cuptor.
Chiar dacă modul de preparare al rețetei necesită o atenție sporită, în special la prepararea sosului olandez, rezultatul final merită tot efortul. Ouăle preparate în acest mod se servesc de obicei la mic dejun, iar rețeta este inspirată din bucătăria englezească.
În mod clasic, se servesc pe chifle cu felii subțiri de bacon crocant. Însă sandvișurile din rețeta noastră sunt mai gustoase, mai consistente și apetisante.
Ouă Benedict cu sandvișuri gratinate la cuptor – Ingrediente
Rețeta se compune din trei elemente care necesită trei tipuri de ingrediente: pentru prepararea ouălor, pentru sos și sandvișuri. Plusul acestei rețete este cu nu implică folosirea unor ingrediente complexe, ci unele clasice și foarte accesibile.
Ingrediente pentru ouă poșate:
- 2 ouă
- 500 ml apă
- 1 linguriță de sare
- 2 lingurițe de oțet
Ingrediente pentru sos olandez:
- 2 gălbenușuri
- 125 gr unt topit
- 2-3 linguri cu suc de lămâie
- 1 praf de sare
- piper alb, după gust
Ingrediente pentru sandvișuri gratinate:
- 3 felii de pâine albă
- 300 gr cașcaval
- 300 gr șuncă feliată
- 2 ouă
- 250 ml lapte
- 2 linguri de făină
- sare și piper
- puțin unt pentru uns forma de copt
Mod de preparare
Fiecare element ce compune rețeta de mic dejun englezesc se prepară independent de celelalte. Se începe cu prepararea sandvișurilor care necesită un timp de coacere. Următorul se prepară sosul olandez, iar la final ouăle poșate, pentru a se menține calde.
Cum prepari sandvișuri gratinate la cuptor
Pregătește un vas termorezistent de dimensiuni mici, cam cât dimensiunea feliilor de pâine. Unge-i interiorul cu unt moale. Amestecă cele două ouă cu laptele și făina. Adaugă sare și piper. Toarnă un strat subțire din acest amestec la baza vasului. Așază o felie de pâine, apoi răzuiește o parte din cașcaval și așază felii de șuncă deasupra.
Răzuiește iar puțin cașcaval, așază a doua felie de pâine și mai toarnă un strat din amestecul de ouă cu lapte și făină. Repetă procedeul, iar ultimul strat va fi din cașcaval răzuit.
Coace sandvișul la cuptor la 160 de grade Celsius, pentru 20 de minute sau până când se gratinează frumos la suprafață.
Cum prepari sosul olandez pentru rețeta de ouă Benedict cu sandvișuri gratinate la cuptor
Pune o oală cu apă la foc mediu și las-o să atingă punctul de fierbere.
Topește untul într-o cratiță mică și păstrează-l la cald.
Pune un bol termorezistent deasupra oalei cu apă fierbinte, astfel încât partea inferioară a bolului să nu atingă apa. În acest recipient pune gălbenușurile. Adaugă o lingură de suc de lămâie peste gălbenușuri.
Amestecă energic cu un tel în formă de pară până se omogenizează perfect. Continuă amestecarea pe baia de aburi pentru 3-4 minute, până când compoziția se îngroașă consistent. Adaugă untul în fir subțire, ca atunci când prepari maioneză, și amestecă energic cu telul.
Când untul s-a încorporat în sos, ridică bolul de pe baia de aburi și adaugă în sos o lingură de apă foarte rece, pentru a opri procesul termic. Amestecă energic cu telul. Asezonează sosul olandez cu suc de lămâie, sare și piper alb, după gust. Păstrează-l la cald până în momentul servirii.
Cum prepari ouă poșate
Pune o oală cu apă la fiert, iar când atinge punctul de fierbere, adaugă o linguriță de sare și 2 lingurițe cu oțet. Sparge câte un ou într-o ceașcă, sau într-un polonic, iar cu o coadă de lingură creează un vârtej în apa care fierbe. Toarnă oul în vârtejul format. Redu focul la intensitate medie și fierbe oul 3 minute pentru a obține un gălbenuș mai moale.
Așază oul poșat deasupra sandvișului gratinat și glazurează-l cu sos olandez. Servește-le calde, folosindu-te de cuțit și furculiță.