Se întâmplă uneori să-ți rămână albușuri nefolosite pentru co folosești doar gălbenușurile la anumite preparate și nu știi ce să faci cu ele? Îți recomandăm să încerci rețeta de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată.
Prăjitura va fi o reușită sigură și din punct de vedere al gustului, dar și al texturii. Blatul va fi ușor umed datorită ciocolatei și untului adăugate în compoziție. Iar glazura de ciocolată îi va oferi aspect plăcut și gust delicios. Poți personaliza rețeta adăugând ciocolata preferată, dar și alte arome. Iar dacă nu ai albușuri rămase, poți prepara negresa folosind gălbenușurile la o cremă. În orice cremă fiartă poți include gălbenușurile: de vanilie, lămâie, cafea, etc.
Ingrediente
Pentru blatul de negresă:
- 8 albușuri de ouă
- 120 gr zahăr
- 200 gr ciocolată amăruie
- 150 gr unt
- 150 ml lapte
- 150 gr nucă măcinată grosier
- 150 gr făină
- 1 vârf cuțit cu sare
- 1 linguriță esență de rom
- 7 gr praf de copt
- 1 vârf cuțit cu bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță zeamă de lămâie.
Pentru glazura de ciocolată:
- 200 gr ciocolată cu lapte
- 250 ml frișcă lichidă.
Mod de preparare
Pentru a prepara compoziția blatului de negresă, mai întâi vei aduce la temperatura camerei toate ingredientele. Pune albușurile în bolul mixerului și presară sare peste ele.
Pune ciocolata la topit împreună cu laptele și untul, apoi lasă compoziția să se mai răcească.
Macină nuca mai grosier, trece făina prin sită împreună cu praful de copt, iar bicarbonatul de sodiu dizolvă-l în puțină zeamă de lămâie.
Cum prepari blatul pentru negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Mai întâi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pune hârtie de copt într-o tavă de 23/ 36 cm. Apoi introdu mixerul în albușuri și amestecă-le energic până când devin spumoase și cristaline.
Adaugă treptat zahărul, continuând să amesteci intens. Când vei obține o bezea fermă care rămâne fixată pe pereții bolului, îndepărtează mixerul folosește în continuare o spatulă.
Toarnă peste bezea, în fir subțire, ciocolata topită și ușor călduță și esența de rom. Amestecă ușor cu mișcări circulare, de jos in sus, pentru a se menține bezeaua aerată.
Adaugă nuca măcinată, bicarbonatul dizolvat, apoi treptat făina. Textura aluatului va fi ceva mai consistentă decât a unui chec clasic.
Întinde compoziția pentru negresă în tava pregătită. Nivelează-i suprafața uniform și pune tava în cuptor. Coace blatul de negresă la 180 de grade Celsius pentru 35-40 de minute.
Lăsă negresa să se răcească, timp în care pregătești glazura de ciocolată
Într-o crăticioară încălzește frișca lichidă până aproape de punctul de fierbere. Adaugă ciocolata mărunțită și amestecă intens până când aceasta se topește și se omogenizează compoziția.
Lasă glazura să se răcească 5-6 minute apoi toarn-o deasupra blatului de negresă. Întinde-o uniform.
Pune tava la loc răcoros până când glazura se întărește. Apoi poți porționa frumos delicioasa negresă din albușuri cu glazură de ciocolată.