Dacă adori băuturile rafinate cu gust dulce și înnobilate cu puțin alcool, nu ezita să le prepari acasă pentru un gust deosebit și satisfacție deplină. Îți oferim o rețetă de lichior de smochine. Este o băutură rafinată și cremoas,ă cu gust divin și culoare plăcută.
Lichiorurile sunt băuturile mult adorate de partea feminină pentru că sunt slab alcoolizate și sunt foarte aromate. Se consumă, în general, în momentele de relaxare alături de familie și prieteni, înainte de cină.
Ingrediente
- 500 gr smochine coapte
- 500 ml alcool rafinat de cel puți 45 de grade
- 250 gr zahăr
- 250 gr apă.
Mod de preparare
Modul de preparare al lichiorului de smochine se produce în două etape. Așa se procedează pentru oricare rețetă de lichior din fructe. Fructele necesită un timp de macerare în alcool. După această perioadă lichidul rezultat se amestecă cu un sirop de zahăr fiert și răcit. În funcție de tipul de fructe durata de macerarea a acestora poate fi mai mare sau mai scurtă.
Smochinele sunt fructe moi și suculente. Deci nu este necesară o durată foarte mare de macerare cum este durata pentru rețeta de lichior din nuci verzi.
Pentru reușita unui gust deosebit al lichiorului este important este să alegi fructe cât mai coapte și sănătoase.
Cum prepari lichior de smochine în propria bucătărie
După ce ai ales smochinele cele mai coapte, clătește-le bine cu apă rece și scurge-le la fel de bine. Le poți lăsa într-o sită la scurs sau le poți șterge cu prosoape de hârtie. Taie codița smochinelor, care este mai lemnoasă, apoi cântărește-le. Proporția dintre smochine și alcool trebuie să fie de 1:1.
Taie smochinele în jumătăți sau sferturi, dacă sunt mai mari. Pune-le într-un borcan de sticlă cu capacitatea de cel puțin 3 litri. Dacă nu ai un borcan de o capacitate atât de mare poți folosi mai multe borcane mici.
Toarnă alcoolul peste smochine și închide borcanul cu capacul din dotare. Lasă-l în cămară la loc ferit de lumină pentru 7 zile.
După acest interval de timp, fierbe un sirop din apă cu zahăr, respectând cantitățile indicate în lista de ingrediente. Lasă siropul la răcit și toarnă-l peste smochinele cu alcool. Mai lasă smochinele să se răsfețe și în amestecul de sirop cu alcool pentru încă 7 zile.
Apoi, strecoară deliciosul lichior de smochine printr-un tifon curat. Stoarce bine smochinele să îți lase toată aroma în lichior.
Îmbuteliază lichiorul în sticle cu capace sau dopuri care se închid ermetic. Pune sticlele în cămară și lasă-le acolo două luni de zile, după care te poți răsfăța cu rafinata băutură.