Lichior de nuci verzi, cunoscut popular și sub denumirea de Nucată, este un adevărat elixir pentru organism, mai ales dacă este preparat în casă și este consumat corect. pentru a prepara lichiorul de nuci verzi, vă recomandăm Rețeta tradițională de la Mănăstirea Dintr-un Lemn!
Se știe că rețetele culinare mănăstirești sunt cele mai gustoase, pentru că sunt preparate întotdeauna cu un ingredient special – dragostea. Dragostea pentru bucate, dragostea pentru oameni și dragostea pentru crediță.
Acest lichior de nuci verzi, consumat în cure de 20-30 de zile, seara, înainte de cină, poate avea multiple beneficii asupra sănătății organismului.
Ingrediente
- 1 kg nuci verzi
- 1 kg zahăr
- 4-5 cuișoare
- 1 lămâie
- 2-3 l de țuică/pălincă/vodkă
Mod de preparare
Culegem nucile proaspete, recomandat a se culege după ploaie, dar nu când sunt ude. Le spălăm bine și le ștergem. Nu uităm să ne punem mănușile de protecție, dacă nu dorim să ne colorăm mâinile.
Pregătim un borcan mare de sticlă, pe care îl spălăm și îl sterilizăm.
Tăiem nucile în sferturi și le punem în borcan. Adăugăm peste ele zahărul, lămâia bine spălată și feliată și câteva cuișoare. Putem adăuga și un baton de vanilie. Adăugăm 2 litri din alcoolul pe care înl folosim. Alcoolul trebuie să aibă neapărat peste 40 de grade.
Punem un tifon peste borcan sau îl acoperim cu o coală de hârtie legată lejer și lăsăm borcanul la loc luminos timp de 30 de zile, sau chiar toată vara dacă dorim concentracție maximă. În acest interval, amestecăm nucile din borcan, prin agitare, la 2-3 zile.
După ce au stat nucile la macerat și au lăsat suficient sirop, strecurăm siropul și îl punem într-o sticlă, sau tot un borcan. Adăugăm peste el un litru de alcool, sau chiar doi, în funcție de cât de tare îl dorim și înfiletăm capacul. Mai adăugăm încă un litru de alcool și peste nucile rămase în borcan. Lăsăm ambele recipiente, la loc mai umbros, de data aceasta, pentru aproximativ 14 zile.
După cele 14 zile, strecurăm alcoolul din borcanul cu nuci și îl adăugăm în celălalt borcan. Agităm bine borcanul pentru a se omogeniza lichidele și astfel obținem mult adoratul lichior de nuci verzi sau nucată.
Îl îmbuteliem în sticle, le închidem ermetic și le etichetăm frumos. Le trecem în cămară și ne delectăm cu elixirul nostru de câte ori poftim, sau în funcție de curele pe care vrem să le urmăm.