Dacă adori gustul dulce-picant în preparate, nu ezita să testezi rețeta de dulceață de ardei iuți, pentru iarnă.
Gustul dulceții este unul exotic. care te poartă cu gândul la vacanțele de vară petrecute cu familia. Dar nu numai gustul te va cuceri, ci și culoarea de un roșu aprins, plăcută ochiului. Iar dacă te întrebi cum se servește o astfel de dulceață, află că o poți include în diferite alte preparate. O poți servi pe platoul cu aperitive, alături de brânzeturi, dar o poți include și în diferite sosuri pentru a le înnobila gustul.
Dulceață de ardei iuți – Ingrediente
- 1 kg ardei iuți
- 500 gr ardei capia
- 1 kg zahăr
- 1 l de oțet de 9 grade.
Mod de preparare
Înainte de a da start pregătirii ingredientelor, este necesar să te înarmezi cu răbdare, pentru a desface ardeii iuți. Ardeii iuți fiind de mărime mică, necesită mai mult timp pentru a-i curăța și toca.
Pe lângă lista de ingrediente de mai sus, mai ai nevoie de mănuși chirurgicale și un cuțit cu lamă mică și vârf ascuțit, pentru legume. Nu strică dacă folosești și o mască chirurgicală de protecție, pentru a nu te irita de la iuțeala ardeilor.
Chiar dacă modul de preparare al dulceții este laborios și necesită timp și răbdare, rezultatul final merită tot sacrificiul.
Cum prepari dulceață de ardei iuți
Spală bine atât ardeii iuți cât și pe cei capia și taie-i în jumătăți transversale. Răzuiește-le nervurile și semințele și îndepărtează-le. Apoi taie ardeii în fâșii de mărimi aproximativ egale, iar fâșiile taie-le în cuburi. Poți folosi și un chopper pentru tocat, dar cu mare atenție să nu transformi ardeii în pastă.
Pune oțetul și zahărul într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului. Lasă-le să fiarbă și amestecă periodic, până la topirea zahărului. Fierbe siropul până când devine consistent, ca la rețeta de dulceață clasică.
Adaugă cuburile de ardei iuți și de ardei capia și lasă-i să fiarbă în sirop, reducând intensitatea focului la minim. Cu o sită deasă, înlătură spuma care se formează la suprafața dulceții.
Pentru a te asigura că dulceața este fiartă suficient, faci testul dulceții luând o lingură din ea și lăsând-o să se răcească. Dacă siropul se îngroașă, dulceața este gata și poți stinge focul.
Spală borcanele și capacele, așază-le într-o tavă metalică și pune-le în cuptor la sterilizat. Lasă-le 12-15 minute la 165-170 de grade Celsius.
Pune delicioasa dulceață de ardei iuți fierbinte în borcanele, de asemenea, fierbinți.
Închide borcanele ermetic cu capacele din dotare. Introdu din nou în cuptor tava cu borcanele pline cu dulceață. Nu este necesar să mai pornești cuptorul că este suficient de cald. Lasă borcanele în cuptor până când se vor răci complet. Apoi le poți eticheta frumos și le treci în cămară.