Pe 1 Decembrie majoritatea românilor obișnuiesc să mănânce clasica fasole cu ciolan, simplă de preparat și foarte gustoasă. Cum trebuie să prepari cea mai delicioasă mâncare românească, află în rândurile de mai jos!
Fasolea cu ciolan este un preparat delicios pe care românii obișnuiesc să îl pună pe masă de Ziua Națională a României. Desigur, sunt și foarte mulți alții care țin post și nu au cum să guste din acest preparat, însă există variante și pentru aceștia.
Ca atare, fasolea cu ciolan afumat este una dintre mâncărurile copilăriei românilor. Este simplu de preparat acest fel de mâncare, însă timpul de gătire este unul destul de lung.
De 1 Decembrie, românii consumă diverse feluri de mâncare, însă gospodinele știu că preparatul ideal este fasolea cu ciolan.
Totuși, bucătăresele trebuie să se înarmeze cu multă răbdare înainte de a intra în bucătărie și desigur, cu toate ingredientele necesare la îndemână.
Este importantă și fasolea pe care o cumperi, de exemplu, timpul fierberii boabelor de fasole variază în funcție de soiul ei, dar și de vechime.
Poți fierbe fasolea de la 45 de minute până chiar la 2-3 ore, iar monitorizarea procesului de gătire este foarte importantă.
Dacă vrei să economisești timp, pune fasolea la înmuiat în apă deja clocotită și las-o acolo pentru aproximativ o oră. Un alt truc este să adaugi un vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu în apă.
Pentru o fierbere rapidă, cea mai indicată fasole este cea cu bobul mic, care nu este nici sfărâmicioasă.
Ciolanul, un alt ingredient principal în acest fel de mâncare, trebuie gătit într-un anumit fel pentru a da savoarea ideală.
Ciolanul trebuie fiert la foc mic, apoi apa în care a fiert trebuie păstrată și lăsată la răcit.
Apa în care fierbe ciolanul afumat poate fi adăugată la fasole pentru a intensifica aroma și gustul mâncării. Astfel, fiecare înghițitură va fi ca un paradis pentru cei din familia ta.
Fasole cu ciolan – Ingrediente
Pentru a găti faimoasa fasole cu ciolan, de 1 Decembrie, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 ciolan;
- 1 kilogram de fasole uscată (înmuiată în prealabil);
- 1 ceapă albă mare;
- 2 morcovi;
- 3 foi de dafin;
- 2 linguri de ulei;
- 1 lingură boia de ardei;
- 3 linguri de pastă de tomate;
- sare şi piper;
- 1 lingură de miere;
- 1 linguriţă seminţe de coriandru măcinate;
- 1 linguriţă de chimen;
- 1 linguriţă rasă de oregano.
Mod de preparare
Într-o cratiță, fierbe ciolanul la foc. După ce a fiert, scoate-l din zeama rezultată și las-o să se răcească. Ține minte sfatul de mai sus și nu arunca zeama în care a fiert carnea!
În același timp, într-o altă oală, fierbe fasolea boabe în apă fără sare până când ajunge la jumătatea punctului de fierbere.
Cât timp se fierb ciolanul și fasolea, pregătește legumele: toacă ceapa și taie morcovul în rondele, după care rumenește amestecul într-o tigaie cu puțin ulei. Adaugă boiaua de ardei și las-o să capete o nuanță ușor rumenă.
Într-o oală mai mare adaugă carnea fiartă și tăiată în bucățele, fasolea (fără apa în care a fiert) și acoperă totul cu zeama rezultată de la fierberea ciolanului, potrivit Savoruriurbane.ro.
Introdu în amestec pasta de tomate, lingura de miere, foile de dafin, coriandrul măcinat și chimenul.
Lasă totul să fiarbă la foc mic până când toate ingredientele sunt bine pregătite, iar aromele se îmbină foarte bine. Ajustează gustul cu sare și piper, după preferințe și este gata!