Niște sarmale de post mănăstirești, bine făcute, pot fi, după unele păreri, mai gustoase decât cele cu carne, mai ales că sunt și mai ușoare, neavând atâta grăsime.
Se zice că aceste sarmale de post mănăstirești sunt cele care se fac în bucătăria Mănăstirii Prislop de către măicuțele cele mai pricepute în arta culinară.
Ingrediente sarmale de post
- 1 varză murată mare
- 450 g ciuperci champignon
- 1 morcov măricel – ras prin razatoarea fină
- 1 felie mică țelina rasă
- 1 ceapă mare tocată fin
- 130 g orez
- 300 ml suc de roșii
- 3 linguri pasta de roșii
- 1-3 frunze dafin
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1/2 legatura patrunjel verde tocat marunt
- sare
- piper proaspat macinat
- boabe de piper
- 2 crenguțe de cimbru
- 1 praf oregano
- 2-3 linguri ulei
- apă fiartă
Mod de preparare
Se călește ceapa tocată mărunt în 2-3 linguri ulei până devine sticloasă. Apoi se pune jumătate din morcovul ras și se călesc împreună încă un minut. Se adaugă ciupercile tocate mărunt peste compoziție și se călesc până se înmoaie puțin.
Se adăugă orezul spălat bine și scurs, cimbrul, sare, piper și pătrunjelul tocat mărunt. Se mai ține pe foc compoziția încă 1-2 minute. Se ia frunza de varză în mână și se pune compoziția de ciuperci cu orez – cam o lingură – pe lățimea frunzei, astfel încât să rămână 2 cm la un capăt și la celalat al frunzei.
Se rulează sarmaua și se introduce capătul îngust înăuntru pentru a nu se desface sarmalele când sunt puse la fiert. Se taie câteva frunze de varză julien și se pune pe fundul oalei împreună cu restul de morcov râs și țelină rasă fin.
Se amestecă sucul cu pastă de roșii și se punem 1/3 din cantitate peste varză julien, apoi se aranjează sarmalele cu ciuperci și orez, aranjând pentru acestea crenguțe de cimbru și presărând puțin oregano uscat. Când se termină de aranjat sarmalele, se toarnă restul de suc de roșii.
Se mai adaugă un rând de varză tăiată julien și boabele de piper. Se adaugă uleiul și apa fierbinte până la nivelul sarmalelor.Sarmalele de post mănăstirești se fierb în jur de 30 minute la foc mediu-mic, cu capacul pus și având grijă să completam cu apa dacă este nevoie.
Se dau la cuptor apoi, pentru încă 45-50 minute (în cuptorul preîncălzit la 200 grade Celsius). Le servim calde. Se pot servi cu mămăliguță și ardei iute.