Dacă îți place să frămânți și să modelezi aluaturi, avem pentru tine o rețetă de cornuri pufoase cu unt. Rețeta este ideală pentru micul dejun, dar și pentru pachetele de școală sau serviciu.
Aluatul cornurilor nu se prepară anevoios, iar ingredientele sunt dintre cele comune aluaturilor dospite. Textura cornurilor va fi foarte aerată după coacere, datorită untului adăugat în compoziția aluatului. Nu este nevoie de făină specială pentru reușita cornurilor. Untul, în schimb, va trebui ales de calitate, având un coeficient de grăsime mai mare de 80 %. De asemeni, laptele este ideal să fie mai gras, cu un coeficient de 3,5 %. Aceste două ingrediente influențează textura și gustul cornurilor.
Ingrediente
- 300 ml lapte
- 1 ou + 1 albuș
- 100 gr unt
- 20 gr drojdie proaspătă
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță sare
- 700 gr făină
- In plus: 100 gr unt(82%) 1 gălbenuș de ou 1 linguriță de lapte.
Mod de preparare
Mai întâi vei aduna pe masa de lucru toate ingredientele necesare rețetei de cornuri. Nu sunt ingrediente multe, dar este ideal să le ai la îndemână atunci când începi să prepari aluatul. Chiar dacă este un aluat dosăit, timpul de dospire nu va fi îndelungat precum la alte aluaturi.
Cum prepari aluatul pentru cornuri pufoase cu unt
Încălzește laptele, dar fără a-l aduce la punctul de fierbere. Nu-l lăsăm să atingă punctul de fierbere, ci doar să fie ușor fierbinte. Topește untul pe baie de aburi sau la microunde, apoi lasă-l să se răcorească. Amestecă drojdia cu o linguriță de zahăr și adaugă 50-60 ml lapte cald Amestecă până la omogenizare, apoi lasă compoziția de drojdie să se dezvolte timp de 10-15 minute sau până își dublează volumul.
Trece făina prin sită în bolul de frământare, iar în alt bol amestecă un ou cu un albuș și sarea. Albușul este opțional, însă va rămâne de la gălbenușul cu care vei unge cornurile înainte de coacere. Peste ouă adaugă untul răcorit și amestecă până la omogenizare.
În mijlocul făinii din bol formează un loc adânc și adaugă acolo amestecul de ouă cu unt, dar și compoziția de drojdie dezvoltată. Încorporează treptat făina de pe margini în compoziția de la mijloc, în timp ce torni și câte puțin din laptele cald.
Frământă aluatul pentru cornuri pufoase cu unt până când devine ușor ferm și nu se mai lipește de mâini. Apoi întinde-l într-o foaie subțire, pe masa presărată cu făină. Unge foaia de aluat cu untul moale, în strat uniform. După aceea împachetează aluatul uns în patru, așa cum ai împacheta o coală de hârtie. Pune-l în folie de prospețime și lasă-l la odihnit, la loc răcoros, timp de 30 de minute.
Cum modelezi și coci cornurile
După ce s-a relaxat aluatul la rece întinde-l pe masa presărată cu făină într-o foaie de aproximativ 5 mm grosime. Decupează-l în forme triunghiulare, apoi rulează-le începând de la bază spre vârf, dar nu foarte strâns. Așază-le în tava tapetată cu hârtie de copt.
Rulându-le mai lejer vei permite aluatului să se dezvolte frumos în timpul coacerii și să se formeze goluri de aer în interior. Mai lasă cornurile în tavă pentru 15 minute, timp în care încălzești cuptorul la 180 de grade Celsius.
Într-un bol, amestecă un gălbenuș de ou cu o linguriță de lapte. Folosește o pensulă de patiserie și unge cornurile cu acest amestec.
Pune tava în cuptorul încălzit și coace delicioasele cornuri pufoase cu unt timp de 35 de minute sau până când se rumenesc frumos la suprafață.
Le poți savura ușor calde sau reci, după preferințe.