Churros este denumirea unor delicioase gogoși din bucătăria spaniolă, care au formă spiralată. Sunt absolut delicioase, crocante și aromate. Pot fi servite presărate cu zahăr sau glazurate cu diferite sosuri.
Se spune că rețeta acestui desert a fost creată de ciobanii spanioli pentru a folosi produsele proaspete. Aluatul de churros era ușor de preparat și ușor de prăjit în ceaune așezate pe foc în munți, unde ciobanii își petrec cea mai mare parte a timpului.
Rețeta de Churros – Ingrediente
- 250 ml apă;
- 75 g unt(72%);
- 200 g făină;
- 1/4 linguriță sare;
- 30 gr de zahăr;
- 3 ouă medii;
- ulei pentru prăjit;
- zahăr pudră vanilat pentru decor.
Mod de preparare
Adună de la început pe masa de lucru toate ingredientele, dar și ustensilele de preparare. Ai nevoie de un bol, un tel sau o spatulă, o cratiță și o tigaie adâncă sau un ceaun. Dar mai ai nevoie și de un dispozitiv de decorat deserturi, cu capăt stelat pentru a forma gogoșile.
Dacă îți lipsește acest dispozitiv, poți folosi o pungă de plastic pe care o îndoi la un colț în mai multe cute și decupezi puțin. Astfel decupajul va arăta ca o stea și vei putea forma gogoșile spiralate.
Cum prepari aluatul pentru Churros
Pentru prepararea aluatului opărit, mai întâi pune într-o crăticioară apa cu untul, zahărul și sarea. Așază crăticioara pe flacăra aragazului, la intensitate medie.
Când untul se dizolvă complet, iar lichidul obținut atinge punctul de fierbere, adaugă toată făina în cratiță. Amestecă energic cu telul sau cu spatula până când făina absoarbe tot lichidul. Omogenizează bine aluatul opărit și lasă-l să se răcească.
După ce este bine răcit, încorporează în aluat cele trei ouă, dar adăugate pe rând. Omogenizează bine aluatul după fiecare ou adăugat, pentru a se încorpora bine și albușul de ou. Nu adăuga următorul ou până când aluatul nu este bine omogenizat. După preparare pune din nou aluatul opărit la rece pentru aproximativ 15 minute.
Pentru a forma gogoșile churros, pune din aluat în dispozitivul de decorat sau în punga decupată la un colț. Apoi, formează gogoșile apăsând aluatul din pungă, sub formă de spirale lungi de 5-6 cm. Formează-le mai întâi pe o hârtie de copt.
Adaugă mai mult ulei la încins într-un ceaun sau o tigaie adâncă și scufundă în acesta câte gogoși încap. Lasă-le să se rumenească până când se ridică singure la suprafața uleiului. Apoi, cu o spumieră sau o sită transferă-le pe prosoape de hârtie pentru a absorbi din surplusul de ulei de pe ele.
Lasă-le să se răcească, decorează-le cu zahăr pudră cu aromă de vanilie și le poți savura.