Atunci când îți propui să pregătești chiftele pentru gustările zilei, prepară mai multe, iar pe cele care rămân le poți răsfăța în sosuri delicioase. Îți oferim în acest scop o rețetă de chiftele la cuptor în sos bechamel, perfecte pentru o masă delicioasă.
Pentru prepararea chiftelelor, poți alege tipul de carne preferat. Poți opta pentru gătirea lor la cuptor sau la tigaie. Chiar dacă ies mai gustoase preparate la tigaie, vor fi mai sănătoase preparate la cuptor.
Chiftele la cuptor în sos bechamel – Ingrediente
Ai nevoie de o listă mai amplă de ingrediente pentru a găti această mâncare delicioasă. Nu sunt ingrediente complexe, o parte dintre acestea le deții deja în frigider sau în cămară.
Pentru prepararea chiftelelor:
- 1 kg carne tocată, vită + porc
- 2 cepe medii
- 3 cartofi medii
- 1 căpățână de usturoi
- 1 lingură de sare
- 1/2 linguriță de piper măcinat
- 2 lingurițe de cimbru uscat
- 1 linguriță de maghiran uscat
- 1 linguriță de boia dulce și afumată
- 2 ouă.
Pentru sosul bechamel:
- 50 gr unt
- 50 gr făină
- 400 ml lapte
- 100 ml smântână de gătit
- 50 gr parmezan răzuit
- 1 linguriță nucșoară
- 2 căței de usturoi
- 1 vârf de linguriță piper alb
- pătrunjel verde.
Mod de preparare
Mai întâi, vei pregăti ingredientele pentru formarea chiftelelor. Apoi, vei modela chiftelele și le vei prepara la cuptor. În timp ce acestea se coc, poți prepara sosul bechamel pe care îl adaugi ulterior peste chiftele.
Cum prepari chiftelele la cuptor
Pune carnea tocată într-un bol și adaugă peste ea ceapa curățată și tocată mărunt, precum și usturoiul curățat și dat pe răzătoare.
Apoi, curăță cartofii, clătește-i și dă-i pe răzătoarea mică. Scurge-i bine de lichid, presându-i în mâini. Adaugă-i în bolul cu celelalte ingrediente. Presară sarea și condimentele, apoi adaugă și cele două ouă.
Omogenizează bine amestecul de ingrediente, apoi modelează chiftelele de dimensiunea unei mingi de ping pong. Așază-le în tava cuptorului, pe hârtie de copt și coace-le pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius. Pe la jumătatea timpului de coacere, întoarce-le de pe o parte pe cealaltă.
Cum prepari sosul pentru chiftele la cuptor în sos bechamel
Pune untul la topit într-o tigaie adâncă. Adaugă un cățel de usturoi strivit și amestecă-l prin tigaie până când se topește untul. Îndepărtează usturoiul și adaugă făina. Amestecă intens făina prin untul topit până când se hidratează și absoarbe tot untul topit.
Încălzește laptele până la punctul de fierbere și adaugă-l treptat peste făina din tigaie, amestecând intens pentru omogenizare.
Apoi, adaugă smântâna lichidă și amestecă energic. Adaugă un cățel de usturoi răzuit fin, nucșoara și piperul alb.
Mai fierbe sosul bechamel timp de 2-3 minute, apoi răzuiește parmezanul pe deasupra și adaugă chiftelele. Lasă-le să mai fiarbă împreună cu sosul pentru aproximativ 5 minute. În acest timp, gustă sosul și potrivește-i gustul cu condimentele necesare.
La final sau în timpul servirii, poți adăuga și pătrunjel verde, tocat mărunt.