Dacă îți plac deserturile cu textură bogată în ingrediente, rețeta de chec cu fructe uscate și nuci cu siguranță va fi pe placul tău. Este un desert delicios, dens și foarte aromat. Este perfect pentru sezonul rece sau pentru momentele în care vrei să te bucuri de o gustare plină de textură și arome.
Rețeta checului nu este complexă și se poate adapta după preferințele fiecăruia. Se pot adăuga fructele uscate preferate, iar nucile pot fi înlocuite cu alune, migdale sau o combinație dintre acestea.
Chec cu fructe uscate și nuci – Ingrediente
- 200 g făină
- 150 g zahăr
- 150 g unt la temperatura camerei
- 3 ouă
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 100 ml lapte sau iaurt
- 1 linguriță esență de vanilie
- 150 g fructe uscate (stafide, caise, curmale, merișoare, smochine)
- 100 g nuci (nuci pecan, nuci normale, migdale sau alune)
- 1 linguriță coajă rasă de portocală (opțional)
- un praf de sare.
Mod de Preparare
Mai întâi vei pregăti fructele și nucile. Taie fructele uscate în bucăți mai mici, dacă este necesar. Poți pune stafidele sau alte fructe mai dure în apă caldă pentru 10 minute, pentru a le hidrata.
Toacă nucile grosier și prăjește-le ușor într-o tigaie fără ulei. Apoi lasă-le să se răcească.
Cum prepari chec cu fructe uscate și nuci
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru compoziția de chec, preîncălzește cuptorul la 180°C. Apoi unge o tavă de chec cu unt sau tapeteaz-o cu hârtie de copt.
Pentru a pregăti compoziția de chec amestecă untul și zahărul până devin o cremă pufoasă. Adaugă ouăle unul câte unul, amestecând bine după fiecare.
Într-un bol separat, cerne făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Adaugă treptat amestecul de făină peste cel de unt și ouă, alternând cu laptele sau iaurtul.
Încorporează esența de vanilie, coaja de portocală, fructele uscate și nucile în aluat, amestecând ușor cu o spatulă.
Întinde aluatul în tava pregătită și nivelează-i suprafața uniform. Pune tava în cuptor și coace deliciosul chec cu fructe uscate și nuci timp de 40 de minute sau până când o scobitoare introdusă în centrul checului iese curată.
Lasă checul să se răcească în tavă pentru 10 minute, apoi răstoarnă-l pe un grătar să se răcească complet.
Checul poate fi savurat simplu sau presărat cu zahăr pudră pentru un aspect mai festiv.
Poți adăuga condimente precum scorțișoară, nucșoară sau cuișoare pentru un plus de aromă. Dacă preferi, înlocuiește laptele cu suc de portocale pentru o notă fructată mai intensă.