Dacă îți este dor de gustul orezului cu lapte savurat cu poftă în copilărie, prepară-l și sub formă de budincă de orez cu mere caramelizate. Vei obține un desert delicios și aromat, care te va cuceri atât ca gust, cât și ca aspect.
Poți prepara clasica rețetă de orez cu lapte, iar după ce savurezi o porție pentru a-ți potoli dorul de gustul copilăriei, din ce rămâne, prepară și budinca cu mere. Pentru a transforma orezul cu lapte în budincă, este necesar să mai adaugi câteva ingrediente și să coci budinca pentru câteva minute la cuptor.
Merele caramelizate le poți adăuga fie ca bază la budinca de orez, precum în cazul rețetei de prăjitură răsturnată cu mere caramelizate, dar le poți adăuga și ulterior, ca decor.
Budincă de orez cu mere caramelizate – Ingrediente
Împarte lista de ingrediente de la început în funcție de elementele care compun rețeta. Ai nevoie de ingrediente pentru budinca din orez cu lapte și de alte ingrediente pentru merele caramelizate.
Pentru budinca de orez:
- 250 gr orez
- 300 ml de apă
- 600 ml de lapte
- 150 gr de zahăr
- 1 păstaie de vanilie
- 1 baton de scorțișoară
- 1 praf de sare
- 25 gr de unt
- 150 gr de smântână acră
- 2 ouă de mărime medie.
Pentru merele caramelizate:
- 4-5 mere
- sucul de la 1/2 lămâie
- 150 gr de zahăr
- 2 linguri de apă rece
- 1/2 linguriță cu pudră de scorțișoară
- 25 gr de unt.
Mod de preparare
Începe cu prepararea orezului cu lapte, așa cum procedezi la rețeta clasică.
Clătește bine orezul și pune-l la fiert în 300 ml de apă rece. Separat, pune și laptele la fiert și adaugă sarea și zahărul, dar și vanilia și batonul de scorțișoară. Când orezul absoarbe toată apa, adaugă laptele fierbinte. Mai fierbe orezul până când absoarbe și laptele, apoi stinge focul și acoperă vasul cu un capac.
Lasă orezul să se hidrateze acoperit și să se răcească. După răcire, amestecă ouăle cu smântâna și adaugă-le peste orezul răcit. Amestecă ușor cu o spatulă, pentru omogenizare.
Unge o formă termorezistentă cu unt din belșug și răstoarnă compoziția de orez în ea. Pune forma în cuptorul încălzit la 200 de grade Celsius și coace budinca de orez pentru 15 de minute.
Cum prepari merele caramelizate
Poți să folosești merele tăiate în felii sau în cuburi. Vor arăta apetisant în ambele variante. Nu este necesar să îndepărtezi coaja merelor, decât dacă aceasta este deteriorată. Stropește imediat merele după feliere cu suc de lămâie, pentru a nu oxida.
Pune o crăticioară pe flacăra aragazului și unge-i bine baza cu apă. Apoi adaugă zahărul și lasă-l să se caramelizeze. Adaugă untul și pudra de scorțișoară și amestecă până când untul este topit. Adaugă merele și amestecă-le ușor prin zahărul caramelizat, până când se rumenesc frumos pe toate părțile.
Pentru a servi budinca, folosește fie cupe de înghețată, fie boluri ceramice mai micuțe, cât pentru o porție. Pune la baza acestora câteva mere caramelizate sau doar puțin sirop, apoi un strat generos de budincă de orez. Deasupra așază merele caramelizate feliate sau tăiate în cuburi.