Poți trece mai ușor de zilele toride de vară dacă introduci în meniul zilnic băuturi răcoritoare, înghețată, dar și deserturi răcoroase. Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicios, îți recomandăm să încerci rețeta de budincă de lămâie. Este și răcoroasă, dar și plăcut aromată și frumos colorată.
Budinca este un fel de cremă mai consistentă, care poate fi răsturnată pe platouri, fără a se împrăștia. Poate fi servită și în boluri, în pahare sau în cupe de înghețată. Există o mulțime de rețete de budincă, în funcție de aromele folosite, dar și de ingredientele adăugate.
Budincă de lămâie – Ingrediente
- 2 ouă întregi
- 250 ml lapte
- 50 gr amidon + 15 gr făină
- coaja și sucul de la 2 lămâi
- 200 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 150 gr unt cu 82% grăsime.
Mod de preparare
Rețeta de budincă se prepară simplu și destul de rapid. Însă, va trebui să amesteci continuu în ea pe tot parcursul fierberii. O poți prepara folosind ouă întregi sau doar gălbenușurile. Mai există rețete de budincă și fără ouă în compoziție, însă și acestea au aportul lor la textura cremoasă și fină a budincii.
Comparativ cu cremele pentru prăjituri, care pot conține aceleași ingrediente ca și budinca, untul se adaugă imediat după ce ai ridicat cratița cu budinca de pe foc. La rețetele de cremă, acesta se adaugă după răcirea cremei.
Cum prepari budincă de lămâie
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru prepararea budincii, pregătește bolurile sau paharele în care vei pune budinca.
Sparge ouăle direct în cratița în care vei fierbe budinca și amestecă-le cu un praf de sare. Adaugă amidonul și făina, dar și 2 linguri de lapte rece și omogenizează bine compoziția.
Pune restul de lapte la fiert împreună cu zahărul și coaja de lămâie răzuită fin. Amestecă până când zahărul se topește. Toarnă câte puțin din laptele fierbinte în cratița cu compoziția de ouă, în timp ce amesteci energic pentru omogenizare.
Pune cratița pe flacăra aragazului și fierbe budinca, amestecând continuu, până când amidonul și făina se hidratează, iar compoziția devine foarte consistentă. Spre final de fierbere adaugă și sucul stors de la cele două lămâi.
După stingerea focului, adaugă untul tăiat în cuburi. Amestecă intens până când untul este topit și încorporat uniform în compoziția de budincă.
Pune imediat budinca în vasele pregătite. Las-o să se răcească mai întâi la temperatura camerei, apoi o poți pune la frigider.
Decorează delicioasa budincă de lămâie cu coajă de lămâie răzuită sau cu coajă de lămâie confiată.