Îți este poftă de preparatele cu care te răsfăța bunica și ești în căutarea acelor rețete? Îți oferim mai jos una dintre ele, și anume, rețeta de brânzoaice cu stafide și aluat pufos.
Aceste delicatese sunt iubite pentru combinația echilibrată dintre aluatul pufos și brânza dulce-acrișoară. Sunt un adevărat deliciu atât pentru cei care preferă dulciurile simple, cât și pentru cei care apreciază gustul autentic românesc. Rețeta nu se prepară anevoios, iar ingredientele folosite sunt dintre cele mai simple.
Ingrediente
Pentru aluat:
- 2 ouă
- 100 g unt
- 50 g zahăr vanilat
- 50 g zahăr obișnuit
- 600 g făină
- 250 ml lapte
- 3 g drojdie uscată
- un vârf cuțit de sare
- 4 ml esență de vanilie 1 ou pentru uns aluatul..
Pentru umplutură:
- 550 g brânză dulce
- 75 g zahăr
- 50 g zahăr vanilat
- 1 ou + 1 albuș
- 2 linguri griș
- 50 g stafide
- un praf de sare
- 4 ml esență de vanilie.
Mod de preparare
Pregătește maiaua. Trece prin sită făina, creează o adâncitură la mijlocul ei și adaugă acolo drojdia amestecată cu o lingură de zahăr. Toarnă puțin lapte cald și amestecă pentru omogenizare. Lasă drojdia să se activeze timp de 12-15 minute.
Cum prepari aluatul pentru brânzoaice cu stafide și aluat pufos
Sparge ouăle într-un bol și amestecă-le cu puțină sare, zahărul clasic și cel vanilat. Adaugă esența și untul moale și omogenizează amestecul de ingrediente. Apoi adaugă compoziția obținută peste drojdia activată de la mijlocul făinii. Încorporează treptat făina din bol în compoziția de la mijloc, turnând treptat și laptele călduț.
Frământă bine aluatul până când devine compact și nelipicios. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l la dospit timp de aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.
În acest interval de timp, te vei ocupa de pregătirea umpluturii. Mai întâi hidratează stafidele în puțină apă caldă. Într-un bol, amestecă brânza cu zahărul, zahărul vanilat, esența, un praf de sare, oul întreg și un albuș. Păstrează gălbenușul pentru a-l folosi la uns aluatul. Adaugă grișul și stafidele hidratate și bine scurse.
Cum formezi și coci brânzoaicele
După expirarea timpului de dospire a aluatului, împarte-l în 10-12 părți aproximativ egale. Pe un blat presărat cu făină întinde fiecare parte de aluat în formă pătrată. Adaugă câte o lingură din compoziția de brânză la mijloc și presară stafide peste ea.
Apoi adună colțurile aluatului peste umplutură. Lipește-le bine prin presare. Așază delicioasele brânzoaice cu stafide și aluat pufos în tava tapetată cu hârtie de copt, la distanțe de cel puțin 2 cm unele față de altele.
Acoperă-le cu un ștergar și mai lasă-le să se dezvolte în tavă pentru 15-20 de minute. În acest interval de timp pornește cuptorul la 180 de grade Celsius, pentru a se încălzi. Înainte de a introduce tava în cuptor unge brânzoaicele pe deasupra cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte.
Apoi coace-le pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius sau până când se rumenesc frumos la suprafață. Le poți savura calde sau reci, simple sau presărate cu zahăr pudră.