Buna Vestire, sărbătorită de Biserica Ortodoxă pe 25 martie, reprezintă un moment de mare importanță în calendarul creștin ortodox. Această sărbătoare cu cruce roşie marchează momentul în care Arhanghelul Gabriel i-a vestit Fecioarei Maria că va deveni mama lui Iisus Hristos, aducând în lume Mântuitorul.
De ce se mănâncă pește
Una dintre tradițiile importante ale sărbătorii cu cruce roşie Buna Vestire este consumul de pește. Conform tradiției ortodoxe, în această zi se face dezlegare la pește, iar credincioșii aleg să mănânce preparate din pește.
Motivul pentru care se consumă pește este legat de simbolistica religioasă a zilei, deoarece peștele a fost un simbol al creștinismului.
În plus, aceasta este o zi de post, iar peștele este considerat un aliment permis în cadrul postului Paştelui, având în același timp și o semnificație spirituală profundă, scrie doxologia.ro
Tradiții de Buna Vestire
În afară de consumul de pește, în multe zone din România, de Buna Vestire se obișnuiește ca femeile să poarte haine de sărbătoare, iar în unele localități, tinerii merg cu „bucuria” în casele oamenilor, oferind colaci și urându-le celor din jur „Bucurie mare!”.
De asemenea, se mai păstrează obiceiul de a sfinți apa, iar în unele zone rurale, credincioșii merg la biserică pentru a lua apă sfințită. Este o zi de rugăciune și de împărtășire a bucuriei pentru vestea adusă de Arhanghelul Gabriel.
Tradiţiile şi superstiţiile sunt mult mai multe şi împărţite pe zone
În Bucovina, de exemplu, şi în multe zone din Munteania, femeiele se trezesc devreme şi pun în faţa uşii pâine, sare şi apă, iar la prânz, pâinea şi sarea le dau de pomană unui om nevoiaş. Gestul aduce spor şi sănătate.
În Transilvania, de Buna Vestire se păstrează un alt obicei. De seara se pregătesc câteva obiecte rituale: o oală cu jar, tămâie şi clopoţei. Cine se trezeşte primul pune tămâia peste jar şi înconjoară casa de trei ori în timp ce face zgomot cu clopoţelul. Astfel se alungă energiile negative, dar şi bolile.
Tot de Buna Vestire, gospodarii din Maramureş adună lucrurile de prisos de prin curţi şi le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele de Noaptea focurilor, este practicat la fiecare casă maramureşeană, el durând până după miezul nopţii sau până în zori.
În această zi e obligatoriu să se mănânce bine, să nu se simtă deloc senzația de foame și să nu se iasă din casă cu stomacul gol. Tot astăzi, de Buna Vestire, tradiţia spune că nu trebuie să ne certăm ca să fim feriţi de necazuri tot anul.