Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților, așa cum este cunoscută sărbătoarea, este prăznuirea dedicate celor care nu mai sunt printre noi. Această sărbătoare nu are o data fixă.
Ea se celebrează anual, în prima săptămână din luna noiembrie. Moșii de toamnă pică anul acesta pe 2 noiembrie.
Moșii de toamnă este o sărbătoare dedicată pomenirii morților, iar credincioșii se roagă pentru cei morți din neam, scrie gandul.ro.
Moșii de toamnă 2024
Pentru a marca evenimentul, biserica organizează slujbe religioase de pomenire, iar oamenii impart pachete cu mâncare, precum și alte daruri de pomană pentru cei nevoiași.
Sâmbăta Morților își are originea încă din timpul geto-dacilor, fiind reprezentată drept o formă de cult a strămoșilor. Este o sărbătoare, care se celebrează în fiecare anotimp, dar cu o altă denumire: Moșii de primăvară (mucenici), Moșii de vară, înainte de Rusalii, Moșii de toamnă, în prima săptămână din noiembrie, și Noșii de iarnă, înainte de Lăsatul secului de carne.
Ce nu ai voie să faci azi
Cuvântul „moși” vine de la „strămoși” și înseamnă înaintașii care au murit.
În Sâmbăta Morților, în biserica ortodoxă se fac slujbe speciale, iar potrivit tradiției, se impart pachete cu alimente. Scopul pomenii este acela de a-I ajuta pe cei nevoiași și pentru a-i pomeni pe cei dragi, care au murit.
După slujba de la biserică, de Moșii de toamnă se obișnuiește să se aprindă lumânări la mormintele celor trecuți în neființă. Conform spuselor din strămoși, acest obicei este pentru a le încălzi sufletul celor decedați.
Se recomandă ca în această zi să nu se muncească la camp ori alte munci în gospodărie, care presupun efort fizic. Conform superstițiilor, în această zi nu se fac vizite la casele oamenilor, decât dacă se merge cu împărțit.
O altă superstiție din străvechi spune că nu este bine să se arunce gunoiul azi, deoarece ar putea ajunge în mâncarea morților.
Mai mult, în zona Banatului, de Moșii de toamnă, oamenii merg la morminte, le curăță, le împodobesc cu flori și le pun lumânări, pentru a le lumina calea celor adormiți. Sărbătoarea aceasta mai poartă denumirea și de „Luminație”.