Râuri din 10 județe se află, până miercuri, sub avertizare hidrologică Cod galben. Sunt aşteptate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici şi creşteri de debite, cu depăşirea cotelor de apărare
Începând de marți, de la ora 22.00, până miercuri la ora 16.00, va fi în vigoare Cod galben care va afecta râuri din bazinele hidrografice Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, afluenţii mici ai Dunării amonte confluenţă cu râul Desnăţui, Desnăţui, Jiu, Olt, Călmăţui.
Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție.
Sunt vizate râuri din județele Hunedoara, Arad, Timiş, Caraş Severin, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt şi Teleorman.
Atenționarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Caraş Severin şi Timiş.
Ciclonul cu furtuni violente intră în România: alerte cod galben de la ANM
Marți, 21 mai 2024, de la orele după amiezii, ciclonul care a afectat vestul și centrul Europei va intra în România, fapt pentru care ANM a emis deja alerte cod galben de furtuni puternice.
Acesta va provoca furtuni cu ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină. Trebuie să ne pregătim pentru o săptămână cu vreme caldă și instabilă.
În această dimineață, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis primele alerte. Deocamdată sunt două coduri galbene care vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități însemnate de apă.
Primele zone care se confruntă cu intensitatea ciclonului sunt cele din vestul și sud-vestul țării. Din 21 mai ora 16.00, până pe 22 mai ora 10.00, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei și sudul Crișanei.
În aceste zone se vor semnala intensificări ale vântului, vijelii (viteze de 50…70 km/h), averse torențiale, frecvente descărcări electrice și izolat căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp, anunță ANM.
Germania, lovită de inundaţii apocaliptice
Vestul Europei, la un pas de catastrofă! Inundaţiile au devastat mai multe regiuni din sud-vestul Germaniei. Ţara a intrat deja în alertă, iar cancelarul Olaf Scholz a vizitat ieri oraşele afectate. Şi în mai multe zone din Belgia, Franţa şi Olanda puhoaiele au lăsat în urmă dezastru.
În regiunea Saarland, din Germania a plouat într-o zi cât pentru o lună. Regiunea nu s-a mai confruntat cu astfel de inundaţii de mai bine de treizeci de ani.
Mai multe clădiri au fost avariate, iar zeci de persoane au fost nevoite să îşi părăsească propriile case. Rămaşi fără un acoperiş deasupra capului, oamenii s-au adăpostit în şcoli – acolo unde autorităţile le-au dus provizii.
O linie telefonică specială pentru cei izolaţi a fost deja înfiinţată. Sute de pompieri, ajutaţi de mii de voluntari, s-au mobilizat pentru a curăţa străzile. În timpul unei misiuni de salvare, un om a fost rănit şi a fost transportat la spital. Din fericire, nu au fost raportate alte victime.
În regiunea Liege din estul Belgiei, s-au înregistrat peste 500 de apeluri telefonice din cauza inundaţiilor. Iar în Franţa, în departamentul Moselle, o barcă s-a rasturnat în timpul unei misiuni de salvare.