Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prelungit codul portocaliu de ploi pe litoral până duminică, 1 septembrie, la ora 10. Sunt aşteptate averse torențiale și descărcări electrice.
În contrast, vestul țării, inclusiv Banatul, Crișana și Maramureșul, se află sub cod galben de caniculă, cu temperaturi ce vor atinge 36 de grade Celsius.
În zona litorală a județului Constanța vor fi averse torențiale și descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp. Noul cod de vreme severă este valabil până duminică dimineaţa.
Concediile a mii de turişti au fost scurtate, după ce litoralul a fost măturat de ploi puternice şi inundaţii. La Eforie, un copac a căzut peste maşinile mai multor turişti, iar în Tulcea un bărbat în scaun cu rotile a rămas blocat de şuvoaie în mijlocul unei străzi.
Străzile s-au transformat în lacuri, după ce canalizările nu au mai făcut faţă puhoaielor, iar maşinile au înaintat cu greu. Mai multe locuinţe au fost inundate, iar pompierii au încercat în zadar să scoată apa cu ajutorul motopompelor. Până la ora 6 dimineaţa, pompierii au ăspuns la peste 500 de apeluri 112.
În 48 de ore a plouat cât pentru două luni pe litoral. În Mangalia, peste 80 de litri pe metru pătrat au inundat oraşul, iar la Constanţa, s-au înregistrat 31 de litri pe metru pătrat. Un sens giratoriu de la intrarea în oraş s-a transformat în bazin olimpic. Joi, o trombă marină a fost văzută de pe litoralul bulgăresc cum se îndreaptă spre Vama Veche.
România, între potop şi caniculă
În județul Constanța și în zona litorală a județului Tulcea este, de sâmbătă, ora 10.00, până duminică la ora 10.00, cod galben de ploi, descărcări electrice și intensificări ale vântului cu viteze în general de 50…55 km/h. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.
Pe de altă parte, sâmbătă și duminică, în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Olteniei și nord-vestul Transilvaniei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru finalul lunii august și începutul lunii septembrie (7…10 grade peste mediile multianuale). Va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 34…36 de grade, iar pe arii restrânse nopțile vor fi tropicale, cu minime de 17…22 de grade.
Săptămâna viitoare în vestul și sud-vestul teritoriului și local în rest se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate, astfel că vremea va fi călduroasă, chiar caniculară în timpul după-amiezilor.
Pentru bucureșteni, vremea va fi călduroasă în următoarele zile. Sâmbătă, temperatura maximă va ajunge la 32-33 de grade, cu posibilitate de ploi slabe. Duminică, cerul va fi variabil, iar temperatura se va menține ridicată, în jurul valorii de 32 de grade.