ANM a lansat un avertisment de ninsori însemnate cantitativ în mai multe zone din ţară. O avertizare Cod galben pentru ninsori semnificative va fi în vigoare începând de luni, la ora 18:00, pentru zonele Carpaților Meridionali și Carpaților de Curbură, conform informațiilor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie.
Potrivit meteorologilor, până marţi, la ora 12:00, la altitudini de peste 1.500 de metri în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curbură vor predomina ninsorile, local însemnate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă.
Judeţele care se vor afla parţial sub Cod galben de ninsori sunt: Caraş – Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi.
Vremea se va încălzi de miercuri
Potrivit șefei ANM, începutul acestei săptămâni vine cu temperaturi destul de scăzute în termometre, însă, vremea se va încălzi începând de miercuri.
Această încălzire a vremii nu va dura foarte mult timp deoarece, de joi, va avea loc o nouă răcire. În următoarea perioadă, ”în regiunile intracarpatice, maximele nu vor depăși 14-15 grade”
”Treptat, pe măsură ce ne apropiem de finalul lunii, este posibil ca temperaturile să fie din nou în creștere și să consemnăm valori de peste 20 de grade Celsius”,
a spus Elena Mateescu, directorul ANM.
Imagini cu zăpada care se aşterne spectaculos
Ninge ca în poveşti la munte! Drumarii intervin cu utilijele de deszăpezire în mai multe zone din ţară.
Pe DN67C care duce spre stațiunea Rânca, angajații de la Direcţia Regională Drumuri Poduri Craiova acționează cu mai multe utilaje de deszăpezire şi material antiderapant.
Se acționează și pe DN 7A, în zona Voneasa-Vidra
„În zona Voineasa-Vidra, pe DN 7A, se înregistrează ninsori abundente. Utilajele de deszăpezire acționează cu lamă și material #antiderapant pentru asigurarea condițiilor de circulație în #siguranță”,
transmit autorităţile.
Zăpadă pe Transfăgărăşan
A nins și pe Transfăgărășan. Şoseaua este acoperită de zăpadă. Stratul de zăpadă are 78 de centimetri, la cota 2000. Drumul este închis.
Riscul de avalanșă este de 3 din 5. Iar salvatorii montani spun ca turiștii nu ar trebui să se aventureze în zonă.