Iată care sunt diferențele dintre deodorant și antiperspirant, cele două forme de control al mirosului, și când se folosește fiecare. Deodorantele și antiperspirantele acționează în moduri diferite pentru a reduce mirosul corporal neplăcut.
Antiperspirantele au rolul de a acționa pentru a reduce transpirația. Deodorantele acționează prin creșterea nivelului de aciditate al pielii, pentru a preveni apariția mirosurilor neplăcute. Deodorantele fac parte din categoria produselor cosmetice, în timp ce antiperspirantele sunt încadrate ca medicamente, sau produse destinate tratării funcției sudoripare a organismului.
Diferențele dintre deodorant și antiperspirant
Deodorantele sunt formulate pentru a elimina mirosul specific zonei axilei, dar nu și transpirația. Majoritatea produselor au în compoziție alcool.
Atunci când îl aplici, deodorantul are rolul de a crește nivelul de aciditate a pielii, pentru a o face mai puțin atractivă pentru bacteriile care cauzează mirosuri. De asemenea, datorită conținutului de parfum din compoziție, acestea maschează mirosul neplăcut, potrivit specialiștilor.
Ingredientele active din antiperspirante includ compuși pe bază de aluminiu, care blochează temporar porii.
Prin blocarea porilor glandelor sudoripare se reduce cantitatea de transpirație care ajunge la piele. Sunt disponibile atât antiperspirante fără prescripție medicală, cât și antiperspirante pe care le poți achiziționa pe bază de rețetă medicală.
Beneficiile deodorantului și antiperspirantului
Există două motive principale pentru care utilizezi cele două produse: hidratarea pielii axilei și eliminarea mirosurilor neplăcute din acea zonă.
Umezeala din zona axilei este principalul factor responsabil de mirosurile neplăcute, atunci când se infiltrează prin țesăturile hainelor. Poți folosi deodorant pentru a elimina mirosurile neplăcute, care îți dau bătăi de cap.
Transpirația este mecanismul de răcire al organismului, care ajută la eliminarea căldurii în exces. Zona axilei are o densitate mai mare de glande sudoripare decât alte zone ale corpului.
Transpirația în sine nu are un miros puternic. Bacteriile de pe piele, care descompun transpirația sunt cele care produc mirosul neplăcut.
Zona preponderent umedă a axilelor este un mediu ideal pentru apariția bacteriilor. Transpirația provenită de la glandele apocrine, situate în zona axilei, zona înghinală sau în zona mameloanelor este bogată în proteine, care sunt ușor de descompus de bacterii.
Antiperspirantele și riscul de cancer mamar
Ai aflat care sunt diferențele dintre deodorant și antiperspirant. Este timpul să renunți la un alt mit! Dacă faci parte din categoria celor care preferă să folosească deodorant, în detrimentul antiperspirantului, din cauza compușilor de aluminiu pe care îi conține, specialiștii spun că nu există motive de îngrijorare în acest sens.
Compușii pe bază de aluminiu sunt principalele ingrediente active din antiperspirante. Acestea împiedică transpirația să ajungă la suprafața pielii prin blocarea glandelor sudoripare. De-a lungul timpului, au existat numeroase teorii care susțineau că există o legătură între absorbția în piele a compușilor de aluminiu și cancerul de sân, spune Parade.
Cercetătorii susțin însă, că nu există o legătură clară între cancerul de sân și aluminiul din antiperspirante. Potrivit un studiu efectuat efectuat pe 793 de femei fără antecedente de cancer de sân și 813 femei cu cancer de sân, nu a existat o creștere a ratei cancerului de sân la femeile care foloseau deodorante și antiperspirante în zona axilei.
În organism este absorbită doar o cantitate infimă de aluminiu, 0,0012%, așadar, nu ai niciun motiv de îngrijorare în acest sens.