Cătina este una dintre cele mai cunoscute și folosite plante medicinale naturale, bogată în substanțe nutritive și cu un conținut ridicat de vitamine. Cum se prepară amestecul de cătină cu miere și ce beneficii are consumul său regulat.
Fructele de cătină au un gust ușor acrișor și sunt bogate în nutrienți precum calciu, magneziu, potasiu și fier. Se culeg începând cu luna august și până la sfârșitul lui octombrie, atunci când fructele sunt bine coapte.
Cât timp se ia cătina cu miere
Cătina cu miere poate fi consumată atât dimineața, pe stomacul gol, cât și pe parcursul zilei, una sau două lingurițe, în cure de o lună de zile. Cătina este recomandată în special în sezonul rece, deoarece este un tratament natural pentru întărirea sistemului imunitar și pentru prevenirea răcelilor de sezon.
Rețetă pentru cătină cu miere
Pune într-un borcan boabele de cătină, iar deasupra toarnă miere până când borcanul este aproape plin. Proporția corectă este aceea de a adăuga două părți de boabe de cătină și o parte de miere.
Lasă amestecul la macerat timp de aproximativ 3 săptămâni, după care îl poți consuma la nevoie. Amestecul de cătină cu miere poate fi consumat pe o perioadă de o lună de zile, dimineața, pe stomacul gol câte o linguriță. După fiecare cură de cătină este recomandată o pauză de câteva săptămâni.
Cătina cu miere – beneficii
Cătina cu miere are numeroase beneficii mai ales în sezonul rece. Protejează sănătatea inimii
- Întărește sistemul imunitar – Cătina cu miere întărește sistemul imunitar și ajută organismul să lupte împotriva virozelor având proprietati antibiotice si antibacteriene. Totodata consumul de cătină cu miere, în perioada răcelii, amelioreaza simțitor efectele neplăcute ale acesteia.Pentru că este bogată în antioxidanți, cătina protejează organismul împotriva radicalilor liberi. Potrivit studiilor, cătina protejează organismul de substanțe toxice și țin bolile la distanță
- Energizant – Asigura portia de vitamine si energie pentru intreaga zi.
- Detoxifică organismul – ajută organismul să elimine toxinele, având un puternic efect antioxidant
- Protejează inima – conform unor studii publicate în SUA, s-a demonstrat că un consum regulat de cătină cu miere ajută în prevenirea apariției bolilor cardiovasculare datorită conținutului ridicat de vitamina C
- Regleaza activitatea gastro-intestinală datorită vitaminei E si a mineralelor. De asemenea, nutrienții și vitaminele pe care le conține ajută la ameliorarea durerilor și grăbesc procesul de vindecare în cazul problemelor digestive.