În aproximativ o săptămână începe a doua etapă a recalculării – mica recalculare – de care beneficiază un milion de români. În acest context, încep consultările dintre Arhivele Naționale și firmele private pentru a stabili tarife mai accesibile pentru pensionari.
Sindicaliștii spun că pentru a obține o adeverință de venituri pentru o perioadă de 25 de ani, seniorii ar trebui să scoată din buzunar aproximativ 2.800 de lei.
Începe mica recalculare a pensiilor
În aproape o săptămână, România va intra în a doua etapă a recalculării pensiilor, cunoscută sub numele de „mica recalculare”. Aceasta reprezintă o oportunitate importantă pentru pensionari de a-și ajusta situația economică, având în vedere că mulți dintre ei se confruntă cu provocări financiare.
În acest context, Arhivele Naționale colaborează cu firme private pentru a facilita obținerea documentației necesare la prețuri mai accesibile, având în vedere că seniorii sunt printre cele mai vulnerabile categorii sociale.
Cu toate acestea, sindicaliștii atrag atenția asupra costului semnificativ pe care pensionarii trebuie să-l suporte pentru obținerea adeverințelor de venituri necesare recalculării.
Potrivit acestora, un senior care dorește să obțină o adeverință ce acoperă o perioadă de 25 de ani poate fi nevoit să plătească aproximativ 2.800 de lei, o sumă considerabilă pentru un pensionar.
Adeverințele de care au nevoie seniorii pentru mica recalculare
- Acordul global
- Al 13-lea salariu
- certificat cu sporuri
certificat cu grupa de muncă
adeverință cu prime (permanente sau nepermanente)
certificat cu venituri (brute sau alte venituri realizate)
Cât costă documentele necesare recalculării
tarif administrativ în vederea soluționării cererilor – 101 de lei
tarif pentru întocmirea unui certificat cu grupă de muncă – 45 de lei pentru fiecare an
tarif eliberare certificat cu grupă de muncă – 14 lei pentru fiecare an
tarif pentru întocmirea unui certificat cu venituri – 81 de lei pentru fiecare an
tarif eliberare certificat cu venituri – 27 de lei pentru fiecare an
tarif eliberare copii – 5 lei
Cum poți verifica dacă pensia a fost recalculată greșit
Milioanele de pensionari din România pot verifica foarte simplu dacă pensia le-a fost recalculată greșit. Formula de calcul folosită de casele de pensii.
Cum se poate verifica extrem de simplu dacă pensia unui cetățean a fost recalculată greșit de autorități. Formula de calcul pe care toate casele teritoriale din țară o folosesc în prezent.
Autoritățile au dat garanții că peste 82% dintre pensiile românilor se majorează după marea recalculare care intră în vigoare de la 1 septembrie. Pe de altă parte, multe dintre deciziile venite deja la români au creat haos și panică, potrivit fanatik.ro.
Pensii reduse pe decizie cu mii de lei, punctaje la jumătate, perioade de vechime în muncă care lipsesc din noile decizii, încadrări în alte grupe de muncă etc. Iată doar câteva dintre problemele cu care au mers oamenii la casele de pensii după ce au primit deciziile de recalculare.
Românii trebuie să știe că și ei își pot recalcula foarte simplu pensia pe care ar trebui să o primească de la 1 septembrie. E important de știut că de luna viitoare se va aplica noua Lege a pensiilor.
Asta înseamnă că toate pensiile plătite după această dată vor fi calculate cu noua formulă. E important de urmărit o serie de pași pentru a vedea cum sunt calculate pensiile.
În primă fază, trebuie să comparați punctajul din decizia veche de pensionare cu cel din noua decizie de recalculare.
Asigurați-vă că stagiul de contribuție indicat în ambele documente este cel corect
FOARTE IMPORTANT: asigurați-vă că stagiul de contribuție indicat în ambele documente este cel corect.
Calculul pensiei pe care trebuie să o primiți se realizează prin adunarea punctelor de stabilitate cu punctele de contribuție. Apoi, rezultatul total se înmulțește cu Valoarea Punctului de Referință (VPR) care este 81 de lei. Astfel se va obține valoarea pensiei finale.
Vom prezenta exemplu unui pensionar care are 43.38 de puncte de contribuție și 11,83 puncte de stabilitate. Numărul total de puncte realizate este de 55.22. Rezultă că acest pensionar va avea o pensie de 4.474 de lei. Este important să verificați dacă aceste valori corespund cu cele din decizia dumneavoastră de recalculare.
Dacă observați erori după ce ați calculat valoarea pensiei, cu ceea ce ați primit pe decizia de recalculare, primul pas pe care trebuie să îl faceți este să solicitați clarificări de la Casa teritorială de pensii de care aparțineți.