Primul caz de infectare cu virusul West Nile, în România

foto: medichub.ro

Primul caz de infectare cu virusul West Nile, transmis de țânțari, din acest sezon în România a fost confirmat la o femeie de 48 de ani din județul Olt. Cazul a fost anunțat de DSP Olt, care l-a raportat și la Institutul Național de Sănătate Publică.

Femeia s-a prezentat la spitalul din Slatina pentru internare, pe 30 iulie.

Avea febră, dureri abdominale intense, cefalee, greatã, vărsături şi dureri uşoare de ceafă. A spus că de două zile avea durerile respective. I s-au luat probe de west nile şi s-au confirmat astăzi la Bucureşti.

Femeia a declarat că nu a fost la pescuit, plajă sau în alte zone de unde ar fi putut contacta virusul, ci ar fi stat cel mai mult acasă și ar fi ieșit doar la cumpărături.

Cum arată țânțarul tigru

Țânțarul tigru asiatic, prin înțepătura căruia se transmite virusul West Nile, este originar din zonele temperate și tropicale ale Asiei și a ajuns, în ultimii ani, și în Europa.

Această specie este considerată ca fiind specia cu cea mai mare capacitate invazivă și, potrivit specialiștilor de la Institutul Cantacuzino, poate fi purtătoarea a peste 20 de specii de virusuri, printre care febra oaselor rupte (Denga), febra virală Chikungunya şi meningita West Nile, afecțiune care a omorât, în 2016, în țara noastră, 19 persoane, dintre cele 93 la care a fost diagnosticată.

Deși este de talie mică (0,5 cm), țânțarul tigru asiatic este foarte agresiv și nu este deranjat de căldură sau lumină, având activitate diurnă.

Perioada de activitate a acestei specii este iunie – octombrie, cu un maxim al densității în lunile august – septembrie, în care sunt necesare măsuri suplimentare de protecție

Exit mobile version