De ce nu este bine să obligi copilul să mănânce tot din farfurie

Copil-nu-vrea-sa-manance

foto kidsopia.com

Ne dorim ca copiii noștri să mănânce suficient, astfel încât să aibă parte din plin de nutrienții valoroși. Acest fapt nu înseamnă însă că va trebui să luăm măsuri radicale din acest punct de vedere, precum să ne obligăm micuții să mănânce tot ce au în farfurie, deoarece acest demers le va fi dăunător din numeroase motive.

Cele mai noi cercetări în domeniu au demonstrat faptul că obiceiul de a insista ca al nostru copil să termine toată mâncarea din farfurie poate fi mai dăunător decât ne imaginăm.

În momentul în care se insistă cu așa ceva, vom declanșa așa-numitul mecanism al „hrănirii controlate”, ceea ce-l poate face pe copil să vrea să mănânce inclusiv când nu îi este foame. Copiii noștri au și ei propriul sistem de reglare al apetitului și nu ar trebui să ne mire faptul că ei pot ajunge să simtă că s-au săturat chiar și după câteva înghițituri.

Un argument în plus în acest sens se leagă de faptul că și stomacul lor este mai mic, așa că se vor sătura mai rapid decât un adult.

Specialiștii ne recomandă să nu ținem neapărat ca micuții noștri să-și golească farfuria, în condițiile în care treptat, ei nu vor mai fi capabili să-și controleze senzația de foame și nu vor ști să se oprească din mâncat nici măcar după ce simt că s-au săturat. Acest obicei îi va face să acumuleze multe kilograme în plus, ceea ce, la un moment dat, îi poate face să fie supraponderali, atât în copilărie, cât și în adolescență și inclusiv în viața de adulți.

Un copil care este forțat să mănânce tot din farfurie poate să-și dezvolte obiceiuri alimentare dăunătoare

Un studiu al Universității „Nebraska” (SUA) a arătat că acei micuți, ce sunt obligați să mănânce tot ce au în farfurie pot ajunge, pe viitor, să-și dezvolte apetitul pentru alimente cu zahăr sau pentru cele de tip fast-food. 

Explicația pentru acest fenomen este următoarea: din cauza faptului că au fost forțați să mănânce din ce li s-a dat la un moment dat, ei vor ajunge în timp să aibă repulsie față de mâncărurile respective și să prefere, în schimb, acele alimente „de confort”, care nu trebuie consumate neapărat pe farfurie. 

Așa cum ni se întâmplă și nouă când mâncăm prea mult, să avem senzație de vomă, același lucru li se poate oricând și copiilor noștri. De aceea, este o mare greșeală să-i forțăm să mănânce tot.

Psihologii ne avertizează asupra următorului lucru: copiii ce sunt forțați de către părinți să mănânce tot din farfurie sunt mai predispuși spre anumite tulburări de comportament, spre anumite tulburări alimentare, iar starea lor psihică va fi alterată.

Ce este indicat să facem pentru copil, în loc să-l forțăm să mănânce tot din farfurie

Pentru a-l ajuta pe copil să deprindă de mic niște obiceiuri alimentare sănătoase, fără a ne impune prin forță, să încercăm să ținem de indicațiile de mai jos:

Exit mobile version