Ce este dermatita atopică (eczema)

dermatita-atopica

Foto: sanatatenonstop.ro

Dermatita atopică (eczema) este o afecțiune care provoacă înroșirea pielii și pruritul (mâncărimea). Este frecventă la copii (afectează 10-20% dintre copii), însă poate să apară la orice vârstă (1-3% dintre adulți).

Dermatita atopică este de durată (cronică) și are tendința să reapară periodic. Poate fi însoțită de astm sau de febra fânului.

Dermatita atopică nu poate fi vindecată, însă tratamentele și măsurile de îngrijire pot ameliora mâncărimea și preveni recidivele. De exemplu, îți poate fi de ajutor să eviți sâpunurile puternice, să îți hidratezi pielea zilnic și să aplici cremele și unguentele recomandate de medic.

Această boală cronică inflamatorie a pielii apare deseori în copilărie sub forma unei erupții asociate cu mâncărime intensă.

Cei mai mulți oameni nu se pot abține să nu se scarpine, ceea ce irită și mai mult pielea, producând infecția acesteia ca urmare a lezării pielii. La nivelul pielii afectate apare inflamația cronică, iar funcția de barieră a pielii este deteriorată. Aproape 50% din persoanele cu eczemă au un istoric familial de boli alergice.

Simptomele dermatitei atopice

Simptomele dermatitei atopice pot să varieze în funcție de persoană. Acestea pot fi:

Dermatita atopică debutează de obicei înainte de vârsta de 5 ani și poate persista în adolescență și la maturitate. În cazul unor persoane, reapare periodic, după care trece pentru o perioadă, chiar pentru câțiva ani.

Cauze

Pielea sănătoasă contribuie la reținerea umezelii și o protejează de bacterii, agenți iritanți și alergeni.

Eczema este strâns legată de o variație a genei care afectează capacitatea pielii de a oferi această protecție – fapt care permite pielii să fie afectată de factorii de mediu, de iritanți și de alergeni.

La unii copii, alergiile alimentare pot să aibă un rol în declanșarea eczemei.

Exit mobile version