Cauze și simptome pentru amigdalită

Amigdalita

foto drionescudaniela.ro

Amigdalita este inflamația amigdalelor, două mase de țesut de formă ovală situate în spatele gâtului, fiecare amigdală pe câte o parte. Semnele și simptomele amigdalitei sunt amigdalele inflamate, durerea în gât, dificultatea la înghițire și noduli limfatici dureroși la nivelul gâtului.

Majoritatea cazurilor de amigdalită sunt determinate de infecția cu un virus comun, însă și infecțiile bacteriene pot provoca amigdalita. Tratamentul amigdalitei depinde de etiologie, prin urmare, este important să obții diagnosticul prompt și precis.

Intervenția chirurgicală de îndepărtare a amigdalelor a fost cândva o procedură frecventă în tratarea amigdalitei, însă în prezent este efectuată doar dacă amigdalita bacteriană se produce frecvent, nu răspunde la alte tratamente sau determină complicații severe.

Simptome:

Amigdalita afectează cel mai frecvent copiii de vârsta preșcolară și preadolescenții, însă poate afecta și adulții, mai rar. Amigdalita poate fi resimțită ca o răceală severă sau ca o gripă. Semnele și simptomele frecvente sunt:

Cauze:

Amigdalita este cel mai frecvent provocată de virusuri comune, însă și infecțiile bacteriene pot reprezenta o cauză – cea mai frecventă bacterie care determină amigdalita este Streptococcus pyogenes (streptococ de grupa A), bacteria care provoacă infecția în gât. Alte tulpini si alte bacterii pot, de asemenea, să provoace amigdalita.

De ce se infectează amigdalele?

Amigdalele sunt prima linie de apărare a sistemului imunitar împotriva bacteriilor și virusurilor care intră în cavitatea bucală. Această funcție poate face amigdalele în mod special vulnerabile la infecție și inflamație.

Exit mobile version