Epidemie de rujeolă declarată oficial în România. Avertismentul Ministerului Sănătății

rujeola

foto emaramures.ro

Marți, Ministerul Sănătății a declarat oficial epidemie de rujeolă în România. Sunt mii de cazuri la nivel național, în majoritatea județelor.

Avertismentele medicilor din țară legate de cazurile numeroase de rujeolă au dus la o măsură radicală luată de autorități. Într-un comunicat emis marți seara, Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafilă anunță că a declarat oficial epidemie de rujeolă la nivel național.

Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național”, 

spun cei de la minister.

Această măsură a fost luată pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă, mai explică autoritățile, informează fanatik.ro.

Medicii avertizează asupra faptului că rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință. Cei mai predispuși sunt copiii nevaccinați. În cazul acestora, evoluția este gravă și pot apărea chiar complicații care să le pună în pericol viața. Acoperirea vaccinală nu este una prea bună în România.

Mii de cazuri de rujeolă la nivel național

În prezent, țara noastră se confruntă cu o explozie a cazurilor de rujeolă sau pojar, cum este recunoscută infecția. La nivel național, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri, în 29 de județe.

Recent, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunțat că numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate de la 1 ianuarie 2023 până la data de 30 noiembrie 2023 este 1.855.

Numai în ultima săptămână a lunii noiembrie s-au înregistrat 192 de cazuri. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Mureș – 628, Brașov – 339 și București – 213.

Simptome

Primele simptome ale rujeolei la copii seamănă, mai degrabă, cu cele ale gripei și apar în primele 10-12 zile de la expunerea la virus, după perioada de incubație:

Exit mobile version