Cum arată ultima propunere de lege a certificatului verde. Ce sancţiuni sunt impuse pentru angajaţi

certificatul-de-vaccinare

foto pages.md

Liderii coaliţiei de guvernare PSD-PNL-UDMR duc ultimele negocieri şi urmează să anunţe în cursul acestei săptămâni forma finală a regulamentului de utilizare a certificatului verde pentru angajaţi şi angajatori.

Va exista un nou proiect de lege care va fi depus în Parlament în această săptămână şi care va fi dezbătut şi votat în procedură de urgenţă.

Acesta va cuprinde, așa cum anunța ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, un mecanism flexibil de prezentare a certificatului COVID la locul de muncă, în functie de rata de incidență.

Propunerile PSD pentru legea certificatului verde Covid

Certificatul va atesta îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2 /dovada trecerii prin boală /rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR sau antigen rapid.

Angajatorii din sectorul public și privat au obligația de a solicita certificatul STOP COVID-19 fiecărui angajat la intrarea la locul de muncă în cazul înregistrării unei creșteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel national, pe parcursul a trei săptămâni consecutiv.

Obligația solicitării certificatului STOP COVID-19 intră în vigoare la 72 de ore după ce este îndeplinita condiția de creștere cu un coeficient mediu pentru intervalul de trei săptămâni consecutive, de cel putin 1,5, a numărului de cazuri înregistrat la nivel national.

Obligația solicitării certificatului STOP COVID-19 încetează a doua zi, după constatarea îndeplinirii cumulative a următoarelor două conditii:

Proiectul va cuprinde și testarea gratuită a angajatilor de la stat și de la privat pentru un anumit interval de timp între 45-60 de zile și în anumite condiții. Decizia finală urmează să fie luată în ședința Coaliției, împreună cu partenerii de la PNL și UDMR.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat săptămâna trecută că legea certificatului verde „rămâne de interes”, iar ea trebuie aplicată în momentul în care „situația epidemiologică o impune”.

Propunerile PNL-UDMR pentru certificatul verde COVID

Propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii:

Personalul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.

Costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul unităţilor publice, de membrii Camerei Deputaţilor şi Senatului, de persoanele care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, de persoanele fizice – furnizori de servicii medicale, de dispozitive şi de medicamente.

Pentru personalul din cadrul unităţilor publice şi private care face dovada unei afecţiuni ce reprezintă contraindicaţie la vaccinare şi e stabilită de un medic de specialitate conform normelor medicale în vigoare, activitatea de testare se organizează cu suportarea costurilor de către angajator.

Exit mobile version