Românii riscă să plătească facturi uriașe la energie, după expirarea plafonării

factura-energie

foto romaniatv.net

Consumatorii casnici ar putea plăti un preț uriaș la energie electrică, după ce plafonarea va expira. Suma va fi mărită chiar și de zece ori de un furnizor.

Românii ar putea avea facturi uriașe la energie electrică de anul viitor. O companie de furnizare a electricității a propus un tarif imens, de 7.000 de lei/MWh, care va fi implementat după ce plafonarea de la stat, adresată consumatorilor casnici, va expira.

7 lei / kwh pentru energia electrică

Practic, după încetarea restricțiilor referitoare la prețurile aplicate clienților finali din sectorul energiei electrice, tariful pentru energia electrică activă este stabilit la 7 lei/kWh (excluzând taxele și tarifele de gestionare a rețelelor), iar acestea sunt adăugate ulterior la momentul emiterii facturii, fără a necesita un contract adițional între părțile implicate.

Acest lucru apare într-o ofertă de furnizare de energie electrică pentru casnici, din comparatorul ANRE și vine din partea unui furnizor român, Getica 95, al omului de afaceri Viorel Tudose.

De cealaltă parte, furnizorul E.ON spune că are dreptul de a aplica plafoanele ajustate, iar populația va fi informată de noile modificări care ar putea să apară, informează fanatik.ro.

„Dacă plafoanele de prețuri legale prevăzute de OUG 27/2022 sau orice alt act normativ care înlocuiește OUG 27/2022 vor fi ajustate, noi avem dreptul de a aplica plafoanele ajustate, sens în care te vom informa pe site-ul www.eon.ro sau în contul tău E.ON Myline. În urma unei astfel de informări trimisă de către E.ON, noile prețuri astfel cum rezultă din informare se vor aplica fără a fi nevoie de încheierea unui act adițional”, 

potrivit E.ON.

Cel mai mare furnizor pentru casnici transmite că: „în situația în care legislatia in vigoare se va modifica, condițiile de furnizare a energiei electrice (inclusiv prețul) se vor corela cu prevederile legislative, fără a fi necesară transmiterea/semnarea unui act adițional sau a unei informări prealabile în acest sens”.

Cum arată schema de plafonare

Sistemul de limitare a prețurilor constă în stabilirea a trei limite maxime de prețuri, de 0,68, 0,80 și 1,3 lei/kWh, în funcție de nivelul de consum, prețuri care trebuie respectate până la data de 31 martie 2025.

Conform legislației, consumatorul achită cel mai mic preț dintre următoarele trei opțiuni: prețul convenit contractual, prețul maxim stabilit ca limită și suma costului de achiziție împreună cu o marjă fixă de furnizare, reglementată.

Exit mobile version