VIDEO / Astronomii ar fi găsit o planetă în afara galaxiei noastre

exoplaneta

foto tehnostiri.ro

Astronomii au găsit indicii despre ceea ce ar putea fi prima planetă descoperită în afara galaxiei noastre, relatează BBC.

Până în prezent au fost descoperite aproape 5.000 de „exoplanete” – lumi care orbitează în jurul unor stele dincolo de Soare, dar toate acestea au fost localizate în interiorul Căii Lactee.

Posibila planetă, descoperită de telescopul cu raze X Chandra al Nasa, se află în galaxia Messier 51, care se află la o distanță de aproximativ 28 de milioane de ani-lumină de Calea Lactee, informează Mediafax.

Descoperirea se bazează pe tranzite, în care trecerea unei planete prin fața unei stele blochează o parte din lumina acesteia și produce o scădere caracteristică a luminozității care poate fi detectată de telescoape.

Dr. Rosanne Di Stefano și colegii săi au căutat scăderi ale luminozității razelor X primite de la un tip de obiect cunoscut sub numele de „binar luminos cu raze X”.

„Metoda pe care am dezvoltat-o și am folosit-o este singura metodă implementabilă în prezent pentru a descoperi sisteme planetare în alte galaxii”,

a declarat Dr. Di Stefano, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge, SUA.

S-a dovedit că există în jur de 2.000 de planete, cu mase variind între Lună și Jupiter. Desigur, planetele nu au fost văzute în mod direct și nu am putea-o face în viitorul apropiat, nici cu cel mai bun telescop. Însă faptul că există și că știm de ele, ne duce cu un pas mai aproape de deslușirea Universului.

Exit mobile version