CNAIR: emiterea rovinietei va fi întreruptă temporar. Recomandări pentru conducătorii auto

foto playtech.ro

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) informează că emiterea rovinietei va fi suspendată temporar.

Conducătorii auto din România trebuie să știe că vor avea loc schimbări în perioada următoare, în privința achiziționării rovinietei, anunță antena3 CNN.

Emiterea rovinietei va fi întreruptă temporar

Potrivit reprezentanților CNAIR, începând cu data de 11 martie 2024, nu va fi posibilă emiterea rovinietelor, în intervalul orar 00:00-03:00, pentru că vor fi actualizate informaţiile privind perioadele de valabilitate ale acesteia, pe baza intrării în vigoare a prevederilor Ordonanţei nr. 14/2024.

”(…) începând cu data de 11.03.2024, ora 00:00, pentru o perioadă de aproximativ 3 ore, emiterea rovinietelor în punctele de distribuţie, prin intermediul portalurilor web/aplicaţiilor dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile şi a dispozitivelor de procesare a plăţilor numerar/electronice (terminale) nu va fi posibilă”

„Acest lucru este necesar pentru actualizarea informaţiilor privind perioadele de valabilitate ale rovinietelor şi a nivelului tarifelor pentru acestea în Sistemul Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare şi Control al Rovinietei – SIEGMCR, ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor Ordonanţei nr. 14/2024 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România”, 

se precizează în comunicatul transmis de CNAIR.

În perioada 11 – 21 martie 2024, emiterea rovinietei prin intermediul serviciului de mesaje scurte (SMS) va fi suspendată, ca urmare a modificărilor ce trebuie realizate la nivelul fluxului de emitere de către dezvoltatorul aplicației, scrie Agerpres.

Reprezentanți CNAIR menționează că, pentru evitarea aplicării unor sancțiuni contravenționale, utilizatorii rețelei de drumuri naționale au posibilitatea de a achita în avans rovinieta cu valabilitate pentru data de 11 martie 2024.

Tarife rovinietă

Este introdusă rovinieta cu valabilitate de o zi, cea cu valabilitate de 10 zile, respectiv cea cu valabilitate de 60 de zile.

Pentru autoturismele mici și cele cu masa mai mică de 3,5 tone, nu mai există rovinieta cu valabilitate de 7 zile și cea de 90 de zile.

Amenzi rovinieta 2024

Amenda în cazul în care vehicului nu are rovinietă este între 250 și 500 de lei.

Pentru camioanele de mare tonaj, amenda poate ajunge până la 4.500 de lei.

Un șofer poate fi sancționat o singură dată pentru lipsa rovinietei de la momentul încălcării până la primirea notificării despre abaterea comisă.

De unde se cumpără rovinieta

De regulă, rovinieta se poate achiziționa de la orice subunitate a CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), fostul CNADR.

De asemenea, șoferii pot achita taxa de drum la orice oficiu al Poștei Române, din benzinăriile OMV-Petrom, Rompetrol, MOL, LukOil și Socar, dar și online, pe site-uri specializate.

Există posibilitatea achitării rovinietei și prin SMS, în rețelele Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS. Șoferii vor trimite un SMS la numărul 7500 în care vor specifica numărul de înmatriculare al autovehiculului, scris legat, se va lăsa spațiu și se va scrie litera corespunzătoare categoriei autovehiculului.

Exit mobile version