Germania: antivirusul Kaspersky ar putea fi folosit pentru spionaj sau atacuri cibernetice din Rusia

Kaspersky-Lab-Building

foto fossbytes.com

Odată cu invazia Ucrainei, țările din UE și SUA au aplicat sancțiuni majore la nivel economic asupra Rusiei, iar multe companii private își retrag afacerile din această țară. Se pare însă că nici companiile de origine rusă nu vor fi ferite de un soi de sancțiuni, sau măcar suspiciuni că ar putea opera sub controlul Kremlinului.

Biroul Federal al Securității Informațiilor din Germania (BSI) avertizează companiile împotriva utilizării antivirusului Kaspersky, de origine rusă, din cauza posibilității de spionaj cibernetic.

Conform unui raport BSI, Rusia ar putea folosi Kaspersky pentru a monitoriza activitatea companiilor care folosesc acest software, realizat special pentru securitate. Autoritățile germane nu interzic complet acest software, însă avertizează companiile care îl folosesc că acesta ar putea fi controlat de agențiile de stat rusești.

Atacurile Rusiei pe plan cibernetic au fost întețite odată cu invazia Ucrainei. Hackeri de stat ai Rusiei au tot atacat ținte vulnerabile din Ucraina. De asemenea, Rusia nu s-a limitat la amenințări doar la adresa Ucrainei, ci a amenințat și țările UE și NATO cu repercusiuni în cazul unei intervenții militare în Ucraina.

Kaspersky Lab este una dintre cele mai cunoscute și respectate companii rusești

Kaspersky Lab este una dintre cele mai cunoscute și respectate companii rusești, iar soft-urile sale sunt folosite pe scară largă în toată lumea. Compania spunea că peste 400 de milioane de useri folosesc soluțiile sale.

Agenția germană BSI spune că ar fi bine ca toate companiile germane care folosesc soluții AV sau alte tipuri de soft-uri de la Kaspersky să renunțe la ele și să folosească programe de la alte companii.

BSI explică faptul că soluțiile antivirus mențin o legătură permanentă, criptată și imposibil de verificat cu serverele vendor-ului, pentru o actualizare permanentă a definițiilor virușilor. Teama este că fișiere sensibile ar putea fi extrase de pe computerele care folosesc soluțiile companiei, pentru a fi trimise pe serverele Kaspersky.

Kaspersky Lab spune că avertismentul BSI vine în urma unei decizii politice și nu după o evaluare tehnică.

Exit mobile version