Dependența de Facebook, subiectul celui mai mare proces împotriva Meta: Efectele nocive pe care le are rețeaua de socializare

meta-facebook-instagram

foto insider.gr

41 de state dau în judecată Meta pentru dăunarea sănătății mintale a celor mai tineri utilizatori. Procesul susține că gigantul a indus publicul în eroare cu privire la siguranța platformelor sale, mai ales a rețelei de socializare Facebook.

Meta se confruntă cu un proces masiv de acțiune colectivă din 41 de state, precum și din Districtul Columbia, pentru presupuse prejudicii aduse tinerilor săi utilizatori, informează playtech.ro.

Dependența de Facebook, subiectul celui mai mare proces

Procurori generali din zeci de state s-au alăturat unui proces, intentat la tribunalul federal din California, susținând că Meta știa despre caracteristicile sale „de dependență” că sunt dăunătoare și au indus publicul în eroare în mod intenționat cu privire la siguranța platformelor sale.

Pe lângă procesul din California, procurorii generali din alte opt state și-au depus propriile cereri împotriva companiei. Într-o declarație, procurorul general din California, Rob Bonta, a descris dosarele ca parte a unui „efort coordonat” de a trage la răspundere pe Meta pentru presupusa abatere.

„Ancheta noastră bipartizană a ajuns la o concluzie solemnă: Meta ne-a făcut rău copiilor și adolescenților, cultivând dependența pentru a crește profiturile corporative”,

a spus Bonta într-un comunicat.

Adolescenții, cei mai afectați

O afirmație centrală a procesului este că modelul de afaceri al lui Meta depinde de menținerea atenției utilizatorilor tineri pe Facebook și Instagram, chiar și în detrimentul bunăstării lor.

„Meta a proiectat și implementat caracteristici de produs dăunătoare și manipulatoare din punct de vedere psihologic, pentru a le induce utilizatorilor tineri utilizarea compulsivă și extinsă a platformelor, asigurând, în același timp, publicul că funcțiile sale sunt sigure și potrivite pentru utilizatorii tineri”, 

spune partea care acuză compania.

Se pare că Meta a împărtășit „în mod obișnuit” rapoarte care sugerează total opusul, în ciuda „cercetărilor interne copleșitoare” care arată că practicile sale sunt dăunătoare.

Procesul evidențiază și alte câteva funcții Instagram, inclusiv aprecieri, filtre și algoritmul său de recomandare.

Se precizează că like-urile promovează „utilizarea compulsivă” a aplicației și că filtrele pot promova tulburările de alimentație și dismorfia corporală.

Procesul susține, de asemenea, că recomandările analizate ale Instagram sunt „concepute pentru a valorifica răspunsurile la dopamină ale tinerilor utilizatori și pentru a crea un ciclu de implicare care provoacă dependență”.

Dezvăluirile unui angajat

Un fost angajat al Facebook, Frances Haugen, a stârnit scandal în rândul parlamentarilor şi al părinţilor, în 2021, după ce a scurs documente interne de la companie care au dezvăluit cercetări interne asupra produselor sale.

Un set de documente despre impactul Instagram asupra adolescenţilor a constatat că ”treizeci şi doi la sută dintre fetele adolescente au spus că atunci când se simt rău pentru corpul lor, Instagram le face să se simtă mai rău”, a relatat The Wall Street Journal înainte ca Haugen să-şi facă cunoscută identitatea.

În urma articolului, Instagram a spus că lucrează la modalităţi de a-i îndepărta pe utilizatori de a se concentra pe subiecte negative.

Câteva dintre practicile pe care se concentrează procurorii în cazul Meta sunt similare cu cele exercitate de alte companii de social media, cum ar fi proiectarea de algoritmi pentru a menţine utilizatorii implicaţi.

Printre statele care au intentat procesul federal se numără California, Colorado, Louisiana, Nebraska, New York, Carolina de Sud, Washington şi Wisconsin.

Exit mobile version