Cum a luat Israelul fața SUA în domeniul investițiilor în securitate cibernetică

Isaac Ben Israel, Cyber Week 2021. Sursa foto: Universitatea din Tel Aviv

Isaac Ben Israel, Cyber Week 2021. Sursa foto: Universitatea din Tel Aviv

La acest rezultat a ajuns Israelul la zece ani după ce a întocmit o strategie națională prin care guvernul a stimulat inițiativa și investițiile în securitatea cibernetică, totul în cadrul unui ecosistem care are la bază o caracteristică unică a Israelului, relatează AGERPRES.

41% din investiţiile la nivel mondial în securitate cibernetică sunt efectuate în Israel, o sumă în creştere, accentuată în ultimii trei ani, şi care a făcut ca Israelul să aibă o situaţie chiar mai bună decât SUA din acest punct de vedere. Este o informaţie care poate părea surprinzătoare, mai ales că, după cum susţine Autoritatea pentru inovare de la Tel Aviv, doar 5% din start-up-urile din lume în domeniul securităţii cibernetice sunt înfiinţate în Israel.

Totuşi, Israelul adună o cărămidă peste alta de zece ani în domeniul securităţii cibernetice, a cărei fundaţie, ca multe altele în acest stat, a fost realizată din dorinţa de a asigura apărarea ţării de o serie de vulnerabilităţi noi.

În acelaşi timp, totul s-a construit pe fondul unei culturi a start-up-urilor, unică pentru Israel, unde nu mai puţin de 95% din noile afaceri sunt sortite eşecului. Însă, dacă într-adevăr pot exista locuri în lume în care curajul de a fonda un start-up care a eşuat să-ţi aducă respect, cu siguranţă că Israelul este unul dintre acestea.

Israelul are un sector high-tech foarte dezvoltat, care reprezintă 15% din PIB-ul naţional, iar 43% din exporturile acestui stat sunt atribuite sectorului. Potrivit ultimei statistici din 2020 publicate de Autoritatea pentru Inovare, securitatea cibernetică s-a bucurat de cele mai mari investiţii în hight-tech în Israel, de 2,9 miliarde de dolari, urmată de „Fin tech” (tehnologie financiară) – 1,7 miliarde de dolari şi mobilitate inteligentă – 1,3 miliarde de dolari.

Israel: singura țară unde securitatea cibernetică se predă la liceu

Isaac Ben-Israel, preşedintele conferinţei Cyber Week 2021, care s-a desfăşurat în a doua jumătate a lunii iulie la Universitatea din Tel Aviv, şi directorul Centrului de cercetare interdisciplinar în domeniul cibernetic (ICRC) al acestei instituţii, a rememorat cum s-a ajuns ca Israelul să dezvolte strategia ale cărei roade le culege acum în domeniul securităţii cibernetice.

„I-am spus că avem nevoie de factorul uman şi de multe start-up-uri în securitate cibernetică. De fapt sunt trei factori: educaţie, industrie şi guvern. Iar guvernul joacă un rol mai important decât în orice ţară din lume”

a afirmat Isaac Ben-Israel

Articol integral pe AGERPRES.

Exit mobile version